Recension

: Bakakaj
Bakakaj Witold Gombrowicz
2006
Modernista
6/10

Expotition till Östpolen

Utgiven 2006
ISBN 9185453110
Sidor 254
Översättare David Szybek
Först utgiven 1957

Om författaren

Fotograf: Ur Piotr Kloczowskis samlingar, fotograf okänd

Witold Gombrowicz föddes 1904 i Polen och dog 1969 i Frankrike. Han studerade i Warszawa och Paris. Från andra världskrigets början och två decennier framåt levde han i exil i Argentina. Där försörjde han sig bland annat som banktjänsteman. På 1960-talet återvände Witold Gombrowicz till Europa. De sista åren bodde han i Vence nära Nice. Witold Gombrowicz skrev romaner och skådespel redan från 1930-talet och framåt, men blev först kring 1960 internationellt uppmärksammad. I samband med utgivningen av Kronos återutges Dagboken 1-3.

Witold Gombrowicz – Information om författaren.

Sök efter boken

Kan man komma hem igen?

1933 var Witold Gombrowicz ung, okänd debutant. Minnen från mognandets tid var en samling noveller som kanske inte ville spetsa eller spränga det förstockade polska samhället, men åtminstone spexa med det. Den sågades.

1957, som exilpolack i Argentina med flera romaner under bältet och efter ett världskrig och en diktatur som krossade allting mycket effektivare och fulare än någon bok kunde göra, gav han ut samma noveller igen, omarbetade och under ny titel. Bakakaj. Titeln är en förvanskning av namnet på gatan där han bodde i Buenos Aires, en halv värld från ett hemland där hans böcker var totalförbjudna.

Frågan är ändå om det är den där distansen på tusentals kilometer och 25 år som gör att Bakakaj känns som ett lite splittrat verk, som om Gombrowicz d ä försöker uppdatera Gombrowicz d y:s noveller men inte kan låta bli att väva in sina senare erfarenheter i dem. Ni vet hur bra det brukar bli när författare, musiker eller filmmakare försöker ”rätta till fel” de upptäcker när de går igenom sina ungdomsverk; Greedo skjuter först, etc.

Missförstå mig rätt; Bakakaj är ofta härlig att läsa. Små absurda berättelser där de mest välordnade, välorganiserade idéer visar sig urarta i kaos och surrealism. Gombrowicz satiriserar, ställer saker på huvudet och himlar med ögonen över alla dumheter människan har för sig. Han plockar scener som kunde kommit ur Tolstoj, Kafka eller Verne och vrider sedan till dem med tillräckligt mycket Lewis Carrollskt nonsens för att allt ska gå åt helvete och när ridån går ner är båten naken och alla fulla. Hemligheter ska upp till ytan, inte minst då den där att vi alla vill ha upp hemligheter till ytan; följaktligen ska de också kläs ut.

Och några av novellerna når också samma härliga höjder av absurditet som hans senare verk. ”Grevinnan von Petzolds gästabud” t ex, med sin vegetariska välgörenhetsmiddag som urartar i kannibalism på fattiga barn… om den nu gör det. ”Filidor med barn i botten” där folk bokstavligen slår varann i huvudet med teorier och ideologier tills ingenting återstår; operationen lyckad, patienten död. Berättaren i ”Stefan Czarnieckis minnen” och hans ursinniga anklagelseakt mot den polska antisemitismen. Men lite för ofta känns novellerna också som bra upplägg som rinner ut lite i sanden, och här märks kanske gapet mellan den gamle och den unge, argentinaren och polacken – av och till verkar han inte riktigt veta vart han ville komma en gång i världen.

Men det är kanske vitsen också. För det var ju ändå knappast dit han kom.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Waller

Publicerad: 2006-08-01 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-30 00:56

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2112

7 kommentarer

fin kille.

? Oregistrerad 2006-08-01 00:31
 

Värd ett högre betyg

M Oregistrerad 2006-08-01 13:21
 

M: inte helt omöjligt, även om jag hävdar att 6/10 inte på något vis är ett dåligt betyg. Men Gombrowicz har skrivit bättre saker än såhär.

Björn Waller Redaktionen 2006-08-01 16:42
 

Björn: vad har han skrivit som är bättre? Har aldrig läst något av honom och vill veta var jag ska börja.

Ina Oregistrerad 2006-08-01 18:54
 

För egen del tycker jag att Bakakaj är en bra början. Fast Dagboken (nej, nej inte precis allt i den) är förstås mest läsvärd. Den lilla intervjuboken Testamente ger också en god introduktion till författarskapet.

hankypanky Oregistrerad 2006-08-01 22:21
 

Ina: skulle nog rekommendera att börja med "Ferdydurke".

Björn Waller Redaktionen 2006-08-02 10:16
 

Witold Gombrowicz…ja uppskattar man absurda berättelser som driver med människans dumhet ska han definitivt läsas.
Jag har haft stort nöje av det han skrivit.

Per Fredrik Farhadian Oregistrerad 2010-04-15 11:46
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?