Recension

: Det blir inte rättvist bara för att båda blundar
Det blir inte rättvist bara för att båda blundar Fredrik Nyberg
2006
Norstedts
5/10

Sprött men snårigt

Utgiven 2006
ISBN 9113015575
Sidor 100

Om författaren

nyberg_fredrik_2
Foto: Ulla Montan
Fredrik Nyberg (född 1968) bor i Göteborg. 1998 debuterade han med diktsamlingen En annorlunda praktik. Han arbetar i bokhandel och sitter i redaktionen för kulturtidskriften OEI.

Norstedts Förlag – Presentation av Fredrik Nyberg av förlaget samt länkar till presentationer av hans böcker.

Sök efter boken

Denna diktsamling drog mig till sig. Jag har tidigare inte stiftat bekantskap med Fredrik Nyberg men vem kan motstå en titel som denna?

Likaså är framsidan fantastisk med sina fjärilar, avbildade i naturlig storlek mot det gråvita pappret. Jag tar den alltså raskt med mig på tågresan och en intressant resa öppnar sig.

Från början är jag mest förundrad. Jag hittar inte flytet riktigt men det finns meningar som talar för sig själva. "Vem räknas överhuvudtaget inte då vi räknar" förföljer mig genom resten av boken även om det är den del av sviten som rör Nybergs morfar och Linnés lärjunge Pehr Osbeck som stannar kvar längst på resan.

Här finns Osbeck i dikter av ett mer prosaiskt slag där han låts skriva text om sina resor och sina funderingar. De är tilltrasslade och de kommer sedermera inte så långt på vägen. Osbeck är kyrkoherde i Hasslövs församling och lyckas inte skriva speciellt mycket trots idoga försök. Hans förtvivlan och bråkande med texten fungerar väl som klangbotten för denna verssvit som också refererar till Axel Adbring, Nyberg morfar.

Hela den botaniska aspekten på texten ger ett spännande djup men det känns efter ett tag rätt gubbigt med dessa herrar och deras skrivkramp.

Resterande delen av diktsamlingen har ett sprött och trevande språk som lovar mer än det ger. Jag väntar mig hela tiden att dörren till textens hemlighet skall öppnas men allt jag får är stråk.

Jag gillar dock bitar och kanske framför allt titeln och kommer att läsa Det blir inte rättvist bara för att båda blundar igen om inte annat så bara därför.

Textutdrag (Visa/göm)

Åsa Pettersson

Publicerad: 2006-06-06 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-23 12:23

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2046

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?