Recension

: Questioning globalization
Questioning globalization Kavaljit Singh
2005
Zed books
2/10

Bättre kan du!

Utgiven 2005
ISBN 1842772791
Sidor 192
Språk Engelska

Om författaren

Kavaljit Singh är analytiker vid Public Interest Research Centre i New Delhi, Indien. Han har skrivit och föreläst om internationell ekonomi i många sammanhang, både på hemmaplan och internationellt. Han har också skrivit bland annat ”The Globalization of Finance”.

Sök efter boken

Det behövs en enkel, opartisk och lättillgänglig introduktion för nybörjare till ämnet globalisering, skriver Kavaljit Singh i början av den här boken. Jaså, tänker jag, och minns några av de dussintals böcker på temat som givits ut bara det senaste året.

Men ok, Singh har kanske en poäng. Mycket av litteraturen som ges ut är akademisk. Den är ofta invecklad, med mycket fack-fikonspråk. Den kräver ganska mycket av läsaren, helt enkelt. Och det allra mesta är mycket ideologiskt färgat, i någon riktning. Så en enkel och objektiv introduktion – tja, varför inte?

Men ganska omgående blir jag lite besviken, eftersom Singh avgränsar sig till att bara titta på den ekonomiska aspekten av ”globaliseringen”. Andra aspekter och perspektiv förekommer bara ytterst perifert.

Det tråkiga är att utifrån den målsättningen författaren själv sätter upp är den här boken misslyckad. Det är helt enkelt utan ännu en i raden av böcker som inte lyckas förklara och diskutera globalisering på ett enkelt vis – utan faller tillbaka i teknikaliteter och jargong, ekonomiska teorier och begrepp…

Att argumentation dessutom är minst lika färgat av ideologi som många andra förbättrar inte läget ett dugg. Singh satsar hårt på att försöka krossa några myter som han menar förekommer i debatten (exempelvis att globalisering leder till ökad demokrati och/eller välstånd i världen). Men flera av de här höger-inspirerade ”myterna” Singh vill krossa tillhör nog snarast temat vulgärargument, som få egentligen använder sig av i en seriös debatt. Att krossa de myterna är därför kanske inte så svårt – men heller inte särskilt nödvändigt.

Singhs tidigare bok Finansbomben är betydligt intressantare för den som är intresserad av ett kritisk perspektiv på globaliseringen av finansmarknaderna. Hans nya bok kan ni nog lika gärna låta bli.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2006-01-09 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-03 16:37

Kategori: Recension | Recension: #1876

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?