Recension

: Bilden av Sveriges historia
Bilden av Sveriges historia Åsa Linderborg
2005
Wahlström & Widstrand
7/10

Svart på Vitt, utan Villius!

Utgiven 2005
ISBN 9146211551
Sidor 320
Medförfattare Marika Hedin, Torbjörn Nilsson

Om författaren

Fotograf: Ulla Montan

Åsa Linderborg, född 1968, är doktor i historia. Hon skriver för Aftonbladet Kultur.

Sök efter boken

Mellan 1984 och 1992 gick serien Svart på Vitt av Olle Häger och Hans Villius på tv. Idén med programmet var enkel och genial, i korta program berättades historien kring ett fotografi, och det hela kunde handla om allt mellan himmel och jord. Om jag inte minns fel kom det också en spinoff-bok med samma titel. I Bilden av Sveriges historia använder författarna samma koncept och det visar sig fortfarande fungera.

Av naturliga skäl är det 1900-talet som står i fokus men de olika ämnena är många liksom de olika infallsvinklarna, precis som i tv-serien. Det handlar om allt från "Yngsjömörderskan" till camping. Den gemensamma nämnare som möjligtvis skulle kunna appliceras är framväxten av det moderna Sverige. Ett Sverige där industrisamhället är på frammarsch och som är på väg att skaka av sig sin gamla jordbrukskokong med allt vad det innebar. Vissa av bilderna är välkända, som exempelvis omslagsbilden, med den svenska soldaten som övervakar tyska soldater på väg genom Sverige. Andra motiv är kanske inte lika bekanta men för den skull inte mindre intressanta. Och även om det inte presenteras "ny kunskap" om varje fotografi är vidden och bredden en styrka.

Som vanligt när det handlar om kortfattade texter riskerar man som läsare att trampa i "novellfällan" och i schumackerfart ratta sig igenom boken med eftertanken kvar på startrakan. Något man emellertid bör ta sig tid att reflektera en aning över är bilden som historisk källa. Vad är det vi egentligen ser på alla fotografier och vad är det för sanningar som blivit kopplade till dem? Att många motiv blivit fastlåsta verkar uppenbart och kanske är det extra viktig att vara kritisk när det gäller ögats snabba intryck, det ger den här boken flera exempel på.

Konceptet med bilder och kortfattad text fungerar som sagt fortfarande men i en perfekt värld skulle man ha haft Villius, världens bästa berättarröst, som privat uppläsare och ansvarig för bromsande depåstopp. Det hade varit en eftermiddag att minnas det!

Per Warmark

Publicerad: 2005-06-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-07 14:16

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1664

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?