Recension

: Anhörig
Anhörig Katerina Janouch
2004
Pirat
2/10

Skval, tammefan

Utgiven 2004
ISBN 9164201341
Sidor 299

Om författaren

Fotograf: Robert Bohman

Katerina Janouch är född 1964 i Prag, kom till Sverige 1975 och är bosatt i Stockholm. Hon arbetar som journalist, författare och sexrådgivare och har skrivit mängder av både fackböcker, romaner och barn- och ungdomsböcker.

Katerina Janouch – författarens hemsida.

Sök efter boken

Att leva ihop med en missbrukare är ett helvete, men älskar man varandra och får hjälp kan det lösa sig till slut.

Sisådär. Nu slapp du läsa den här boken. Det är vår, solen skiner, du har bättre saker att göra. Tro mig.

För kort? OK. Anhörigs berättelse – jo, det är nödtorftigt utklätt till roman – om en hustru som tvingas kämpa med sin mans alkohol- och drogberoende är ett glorifierat snyftreportage rakt ur Expressen, utökat till 300 sidor helt enkelt genom att man upprepar varje sak minst 10 gånger, och det på ett språk som hämtat från löpsedlarna.

Nej, alkoholism är inget kul, det är en sjukdom som ska tas på allvar, och i den mån det här är självupplevt är det givetvis ingenting att avundas. Men det är inte en ursäkt att skriva vilka pekoral som helst. Som litteratur betraktat är det här på samma nivå som valfritt reportage om Kikki Danielssons senaste rattfylla, och du har bättre saker att läsa.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Waller

Publicerad: 2005-05-02 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-16 14:38

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1616

16 kommentarer

Jaja, jag läser aldrig böcker, för har man inget att säga tar det så fruktansvärt lång tid att säga det. Just det!

Beng-tze Oregistrerad 2005-05-02 01:11
 

Fantastiskt bra recension! 10 av 10!

Helen Oregistrerad 2005-05-02 08:32
 

Diggade recensionen. Den mest nyskapande jag har läst. :)

Johan Oregistrerad 2005-05-02 13:08
 

Läs istället Ulf Lundells "En varg söker sin flock" Det är en ärlig skildring av sprit och alkoholism. Bland mycket annat. Det finns ett avsnitt i boken där författaren liknar spritruset vid ett sjöslag. Det är ett mästerligt avsnitt i Dylan Thomas anda.

Magnus Oregistrerad 2005-05-02 15:08
 

Fast det är väl inte skildrat ur de anhörigas perspektiv?

P Oregistrerad 2005-05-02 15:16
 

Just det Magnus: böcker OM alkoholister, skildrade genom anhöriga, och böcker skrivna AV alkoholisterna själva bör under inga omständigheter läggas i samma korg. Vidare bör man skilja på "anhörigböcker" som är skildrade genom a) föräldrar b) äkta make/ maka eller dyl. eller c) sysslingar. Listan kan som du förstår göras mycket längre. Ska du komma med bokrekommendationer i framtiden får du allt se till att hålla dig till ämnet. Tack igen P, var skulle vi vara utan dig?

hankypanky Oregistrerad 2005-05-02 20:30
 

Nu börjar det bli lite trakasserier av det hela, hankypanky. kan du inte boxa på en boxboll i stället för på mig? Det är synd om den här boken inte är bra, och det är klart att verkligheten ser olika ut för alkoholisten själv och för familjen. Jag protesterar inte mot Magnus det minsta, självklart ska han skriva sin kommentar och påminna om Lundell. Jag ville bara i min tur påminna om skiljelinjen. Och nu får du sluta hacka på mig och komma med lite egna saker istället som för diskussionen framåt – jag vill gärna kunna säga något annat än försvara mig mot dig hela tiden.

P Oregistrerad 2005-05-02 20:41
 

Jag hackar inte på dig P, men vissa av dina inlägg är av en sådan natur att jag bara måste nypa till. Jag har ingen relation till alkoholism, så jag har inget att säga i det ämnet. Men din oneliner där ovan… behöver någon "lära sig" att det minsann är Lundells egen alkoholism det är frågan om och inte hans farmor? Eller? Vad? Qui vadis? Hoppas du vill säga något mer, något annat i den här tråden tex. Som, tja, typ betyder något. Annars är stora stygga hanky där igen.

hankypanky Oregistrerad 2005-05-02 21:00
 

Tror du att du är kommentar- och åsiktspolis, hankypanky? Vem är det du ska skydda från mina inlägg egentligen? Lägg av nu.

P Oregistrerad 2005-05-02 21:18
 

När blev kritik detsamma som åsiktsförtryck? Och "skydda"? Förstår inte ens vad det betyder.

hankypanky Oregistrerad 2005-05-02 21:47
 

jag tror du har missat något. Det är recensionerna du ska kommentera, inte dem som kommenterar! Därmed har jag inget mer att säga till dig förrän du är med i diskusionerna om böcker och recensioner.

P Oregistrerad 2005-05-02 21:56
 

Ok. Är det någon bok jag skulle vilja ha i bokhyllan är det "Rattfylla – Våra svenska kändisars alkoholvanor", komplett med rättegångsprotokoll, [P: hur var det egentligen med skiljelinjen?]polisrapporter och allt. Den här boken verkar dock inte ens vara i närheten till ett substitut. Verkar inte läsvärd, nejnej.

hankypanky Oregistrerad 2005-05-02 22:29
 

Ulf Lundell skriver sin egen historia om alkoholism i "En varg söker sin flock" Det är helt korrekt, P. Jag tycker att recensenten var ganska hård mot Katerina Janouch och rekomenderade människor att läsa andra böcker istället. Det finns som bekant inte så många anhörigböcker om hur det är att leva ihop med en alkoholist (möjligtvis Märta Tikkaen) Av den anledningen rekomenderade jag Ulf Lundells "En varg söker sin flock" eftersom den är väldigt upprilktigt skriven. Jag tror att "Hankypanky" resonerade på liknande sätt som jag

Magnus Oregistrerad 2005-05-03 11:36
 

Precis. En helt utmärkt rekommendation Magnus. Var en smula irriterad på P från tidigare diskussion om en bokrecension, och lät väl det sippra över till den här sidan. Jag var lite onödigt syrlig märker jag. Ska bättra mig.

hankypanky Oregistrerad 2005-05-03 12:41
 

Anhörig är inte särskilt bra eller välskriven. Snarare får jag en uppfattning om att huvudpersonen är korkad. Det är inte bra… Hur lösa problemet med att min man super skallen i bitar? Jag vet! Vi skaffar ett barn till. Och ett till. Och ett till…

Fräknis Oregistrerad 2005-05-07 14:26
 

Marcus Birro har även han skrivit hur det är att vara alkoholist. I boken "Flyktsoda". Boken är inte skriven ur ett anhörigperspektiv, men är ändå en ärlig skildring av "alkoholisten".

Tipsare Oregistrerad 2005-11-16 14:54
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?