Recension

: Actionhjältinnans handbok
Actionhjältinnans handbok Joe Borgenicht
2004
Bokförlaget DN
5/10

Kick lit

Utgiven 2004
ISBN 9175885719
Sidor 192
Orginaltitel The Action Heroine's Handbook
Översättare Jan Malmsjö
Illustratör Larry Jost
Medförfattare Jennifer Worick

Om författaren

Joe Borgenicht har tidigare givit ut bl.a. Actionhjältens handbok och The Baby Owner’s Manual.

Sök efter boken

"What part of punching you in the face did you not understand?"
(Buffy, The Vampire Slayer)

Länge var kvinnors roll i action- och skräckfilmer ganska enkel: Se snygg ut, skrik och hoppas att du blir räddad. Men i slutet av 70-talet hände nåt – Sigourney Weaver, Jamie Lee Curtis, Camille Keaton etc – och plötsligt började de tidigare så harmlösa töserna ta för sig. Sen dess har det bitvis – från Sarah Connor till Lara Croft – blivit alltmer vanligt med kvinnliga actionhjältar som får män att se ut som mesar. Kvinnor kan. Samtidigt har de, av någon underlig slump, i allt högre grad kommit att vara stensnygga tjejer i 20-årsåldern som alltid är välsminkade och aldrig bryter näsan. Hmmm. Intressant utveckling. Någon borde skriva en bok om det där.

Det här är inte den boken. Tanken med Actionhjältinnans handbok är väl att med en ganska tydlig glimt i ögat göra någon sorts kombination av självhjälpsbok och förklaring av hur man gör alla de där grejorna man ser på film. De ger exempel på några dussin typiska situationer man som filmhjältinna kan hamna i, allt från att flyga en helikopter till att strypa någon med sina lårmuskler, och förklarar sedan hur det går till.

Delvis är jag väl redan kromosomatiskt utesluten från målgruppen, hur mycket jag än gillar filmer där kvinnor sparkar röv. Vore man cynisk kunde man väl se detta som ett väl enkelt försök att casha in på den betydligt allvarligare frågan om kvinnoförtryck och våld, men det vore att ta en rätt harmlös liten bok på för stort allvar. Och även om jag gissningsvis aldrig får användning för avsnitt som… tja, "Hur man föder barn under stressade förhållanden", så är jag glad över tipsen om "Hur man balanserar en motorcykel på framhjulet", "Surfar på en brytande våg" eller "Undkommer ett eldklot". Jag menar, man vet ju aldrig.

Författarna har varit noggranna, intervjuat experter inom mängder av områden, från FBI-agenter och stuntkvinnor till prostituerade. Ändå blir det oftast varken hackat eller malet, varken speciellt användbart eller sådär extremt kul… visst, det är jättebra att de har ett avsnitt om "Hur man värjer sig mot levande döda", men den actionhjältinna som börjar vifta med "hagtorn och vitlök" när en zombiehord à la Lucio Fulci närmar sig lär aldrig få behov av avsnittet om "Hur man fejkar sin egen död". Avsnittet om "Hur man skaffar en hemlig identitet" verkar förutsätta att ens lokala skattekontor fortfarande inte skaffat sig datorer. Och rådet "Kasta tunga soptunnor mot angriparens fötter så att han tappar balansen"… har DU försökt lyfta en modern returglasigloo nån gång?

På tunnelbanan, toaletten eller andra ställen där man behöver något som kan läsas 2 minuter i stöten passar den här nog bra. Men don't try this at home.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Waller

Publicerad: 2004-11-17 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-25 10:06

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1421

10 kommentarer

haha – låter som en konstig bok. Är den avsedd som ren underhållning?

P Oregistrerad 2004-11-17 07:27
 

Och återigen – rolig rubrik. Vem sätter alla dessa skojiga och träffande rubriker. Du borde ta jobb på Expressen, som har rekord i bottennapp i rubriker och löp!

P Oregistrerad 2004-11-17 07:28
 

det finns en väl en bok sedan tidigare som behandlar den manliga motsvarigheten?

gustav Oregistrerad 2004-11-17 07:37
 

ooops. glömde kolla bonusrutan

gustav Oregistrerad 2004-11-17 07:38
 

Det där att kvinnor kan – både göra "manliga" prylar och vara traditionellt snygga och "kvinnliga", brukar kallas "postfeminism", en ganska diffus beteckning på tanken att man kan få allt. Som om nån kan det.
Ett par mer seriösa böcker om fenomenet moderna actionhjältinnor är "Action Chicks: New Images of Tough Women in Popular Culture" (red Sherrie A Inness) och "Fighting the Forces. What´s at Stake in Buffy the Vampire Slayer" (red Rhonda V Wilcox och David Lavery). "Buffy" är en serie med stor akademisk fan club, finns mkt skojigt skrivet om den. (Och varje vän av Buffy är en vän till mig…)

ella Oregistrerad 2004-11-17 10:36
 

P: Det vete katten egentligen. Jag tror den är avsedd som underhållning. Det är nog allt den förtjänar att tas som hur som helst, även om något enstaka tips säkert kan komma till användning i verkligheten. (Och rubriken sätter i regel den som skriver recensionen.)

Ella: Tack för tipsen. Ska kollas upp.

Björn Waller Redaktionen 2004-11-17 10:58
 

Ah! Grattis till rubriken, då!

P Oregistrerad 2004-11-17 12:05
 

Rubriksättare är visst en rätt ovanlig företeelse nuförtiden på tidningsredaktioner. Som yrke alltså. De har väl blivit löpetmakare eller vad det kallas.

Eller så har de flyttat till nätredaktionerna där man ju kan läsa fantastiska rubriker typ AB idag: "Trampa inte i romkom-fällan Filmklichéerna som förstör våra kärleksliv". Man får passa sig för biomörkret!

Anders Edwartz Medlem 2004-11-17 12:26
 

Löpen får en ofta att vilja låta bli att köpa tidningen. När man för hundrade gången läser att dokusåpafest slutade i fylla och sex blir man bara så oändligt trött och less. Vem bryr sig? Stackars människor som gör dess skitprogram, stackare som är med, och idiotiska tidningar som skriver om det – inklusive att vi ska rösta på vilka vi gillar bäst! Rena nöjeslynchningar. Exit grekerna, enter romarna – precis som i USAs politiska liv.

P Oregistrerad 2004-11-17 12:32
 

Det här är möjligen den vackraste mening som skrivits på svenska sedan Frödings eller i alla fall Joppe Pihlgrens glansdagar:

"EVA, 43
om fackpamparnas förnedring:
JAG SLOG
SÖNDER LÖS-
PENISEN
med en hammare"

Expressens förstasida, 15 oktober 2004.

Där ligger jag ganska rejält i lä. Men tack ändå.

Björn Waller Redaktionen 2004-11-17 12:39
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?