Recension

: Too Fast For Love
Too Fast For Love Jonas Inde och Martin Kellerman
2004
Kartago
6/10

Myten om resan

Att resa från USA:s östkust till USA:s västkust är att göra resan. På samma sätt som Odysseus är alla människor sökandes ett hem eller en fast punkt i tillvaron så är alla resors moder den som medelst en vit Ford Crown Victoria företas mellan New York och Los Angeles.

Så säger åtminstone den mytiska metoden – ett beprövat litterärt grepp att gömma sig bakom, eller i alla fall luta sig mot när man ska skriva en berättelse men inte riktigt har orkat snida ihop en fyndig handling. Mytens storslagenhet möter verklighetens trivialitet och ett delmål i romanen blir att skjuta i sank en av de myter vår västerländska kultur vilar på.

I en tidig passus berättar Jonas Inde, en av bokens två skapare:

Befinner mig i det stora landet USA. Jag och min vän Martin ska bila genom det här stora landet USA. Jag ska skriva. Han ska teckna. Vad kan jag berätta om det här stora landet USA? Jag vet inte. Allt jag kan tänka på är mitt spräckta skallben.

Tecknaren Martin är Martin Kellerman, skapare av serien Rocky. Resultatet av de bådas ansträngningar heter To Fast For Love. Kellermans teckningar berättar om det USA som myten om roadtripen framkallar: solnedgångar med övergivna bensinstationer i förgrunden, vapenälskande husvagnssamhällen och bilder från Grand Canyon som manar oss att ställa de stora frågorna. Jonas Inde, känd från Killinggänget, ser samma bensinstationer och samma vyer över Grand Canyon utan att tillåta sig att bli en del av myten. I en bil framrusande över den amerikanska kontinenten återvänder han till det han försöker fly från i Sverige: flickan som krossade hans hjärta och skamcancern, även kallad Apan, som endast starka antiddepressiver lyckats hindra från herravälde över tankarna.

Flickan gör Apan glad för Apan älskar olösliga problem, Apan vill att jag ska älta Flickan runt runt runt uppe i huvet tills jag får för mig att hon kanske kanske kanske vill ha mig ändå och jag skickar ett sms eller skriver ett långt brev och så tystnad eller en förvirrad käftsmäll tillbaka och så ner ner ner i skamcancer igen.

To Fast For Love handlar om den mytiska roadtripen, ett krossat hjärta, en svårhanterlig depression och om att spela pengar av sin bästa vän på biljard under en semesterresa. Den handlar om att få sitta shotgun och välja favoritlåtar på bilstereon och att våga pröva våra myter om den ultimata resan eller det fulländade förhållandet och följaktligen riskera att förlora dem. De stora frågorna blandas med de ynkligt små på ett sätt jag tror bäst kan beskrivas som allmänmänskligt. Vi människor må inte veta vad hela världsalltet går ut på, men vi vet åtminstone till vilket soundtrack vi vill leva i ovisshet.

Textutdrag (Visa/göm)

Rikard Liljenskog

Publicerad: 2004-11-05 00:00 / Uppdaterad: 2011-09-19 09:18

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1405

10 kommentarer

Boken fick en sexa. Du beskriver mycket målande, men vad var det som var bra och vad var det som drog ner betyget i dina ögon?

P Oregistrerad 2004-11-05 12:47
 

I sin allmänmänsklighet så tycker jag boken fyller en funktion. Tror vi alla har en Apa att bekämpa inom oss. Att det inte blir ett högre betyg än en sexa vill jag motivera med att det känns som om att jag har läst denna typ av berättelse förut. Inte särskilt nydanande helt enkelt. Men jag njöt ändå.

Rickard Liljenskog Oregistrerad 2004-11-05 13:19
 

Så en bok är automatisk dålig om den inte är nyskapande? Har du läst mycket litteraturvetenskap eller?

bummer Oregistrerad 2004-11-05 21:26
 

Konstigt resonemang du har, bummer. En sexa betyder väl inte att boken är dålig? Och en bra bok som dessutom är nyskapande måste väl få fler poäng?

P Oregistrerad 2004-11-05 21:31
 

konstig du är P

bummer Oregistrerad 2004-11-05 21:59
 

Tycker jag är glasklar.

P Oregistrerad 2004-11-06 03:29
 

Å så heter den "TOO…" inte "TO …" – ska det vara så jävla svårt? Engelsk grundkurs dag 1…

bubba Oregistrerad 2004-11-12 09:19
 

Desutom är den fjantigt med en svensk bok med engelsk titel, oavsett om det skulle vara ett häftigt citat någonstans ifrån.

P Oregistrerad 2004-11-12 09:33
 

Det er vel ikke töntig med en engelsk tittel – så amerikansk som noe – når boken handler om en reise gjennom usa… dessuten er det et urbra, uramerikansk sitat.

Grosse Oregistrerad 2004-11-15 10:48
 

Joda, det er bare noe tull…! Vel, jeg forstår ditt synspunkt, kanskje det er en noelunde god grunn til en engelsk titel her, men oftest er jeg gørr lei av at titler på bøker og film aldri blir oversatt lenger.

P Oregistrerad 2004-11-15 10:57
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?