Recension

: Häxjakten
Häxjakten Margit Sandemo
2004
Boknöje
5/10

För den kvinnliga mördarinstinkten

Utgiven 2004
ISBN 9177101529
Sidor 254
Först utgiven 1982

Om författaren

Margit Sandemo föddes i Norge 1924, men flyttade till Sverige som barn. Hon var nästan 40 år när hon började skriva romaner, men har ändå hunnit med hundratals. Genombrottet kom med serien Sagan om isfolket, som började ges ut 1982. 80 år gammal har Sandemo sålt böcker i 35 miljoner exemplar.

Boknöje – Läs mer om Sandemo och hennes bokserier hos förlaget.

Sök efter boken

Norsk-svenska Margit Sandemos serie om isfolket gjorde henne till 1980-talets mest sålda författare i Norden. Ändå recenseras hon i princip aldrig. Någon gång tas hon upp i ansträngt postmoderna hyllningar till ”tantsnusket” eller vilken annan beteckning som för dagen verkar mest kul och kitschig.

Sagan om isfolket är en släktsaga om Tengel den ondes ättlingar. Han sålde sin själ till djävulen på 1200-talet, och i varje generation föds åtminstone någon som ärvt hans magiska gåvor och mörka sinne. Varje generation dryper dessutom av mörka mystiska män och jungfrur och ond bråd död och intriger. Det är en tjock blandning av fantasy, romantik och mjukporr för småflickor.

Varför har jag då valt att skriva om just del två? Tja, till att börja med har jag faktiskt inte hunnit läsa alla fyrtiosju. Däremot har tvåan vad den första boken, som helt kretsar kring den mesiga Silje, inte har: Sol.

Sol är ung och snygg och framför allt mäktig. En häxa. Hon utnyttjar män sexuellt och har ihjäl folk vid husbehov. Hon har kontrollen, och det i en genre där kvinnor främst är passiva, oskuldsfulla och allmänt upptagna med att vifta med ögonfransarna och bli imponerade av enorma manslemmar. Sol är fantastisk. Jag gillar Sol.

Med Sol och andra kvinnor av isfolket skapar Sandemo en kvinnlig maktfantasi, man kan till och med säga hämndfantasi. På film är det en egen genre, ”rape-revenge”, och jag tror att fler än de som faktiskt blivit våldtagna har något hämndgirigt och smaskigt utbyte av sådant.

Det är knappast politiskt korrekt, och jag säger inte att man bör slå ihjäl män – åtminstone inte majoriteten – men så länge samhället inte förändras radikalt så kommer antagligen karaktärer som Sol att tilltala en hel del kvinnor.

I språket rör sig Sandemo onekligen som en elefant i en porslinsaffär. Hennes underliga blandning av norska och svenska kryddat med riktigt dålig korrekturläsning gör texten i bästa fall oavsiktligt underhållande, i några fall rent obegriplig.

Jag har hört folk säga att jo, de är ju dåligt översatta, men de är faktiskt inte översatta. Hon skriver såhär. Och efter några böcker har jag faktiskt vant mig. Begriper i de flesta fall vad de norska ordvalen betyder, och kan till och med uppskatta en del små språkliga finesser som uppstår. Norsksvenska har kanske inte samma coola status som exempelvis Rinkebysvenskan fått, men faktum är ju att så fort man far fram lite respektlöst med ett språk så uppstår också nya möjligheter.

I slutändan är det ju emellertid knappast språket som gör att böckerna säljer.

Det är en mustig saga, i många släktled, med ondska och godhet och romantik och sex och allt man kan önska sig. Att det är just sexbiten som lockar en stor del av läsarna framhävs ofta, men jag har svårt att se att någon över femton skulle läsa dem för sexskildringarnas skull. De framstår ibland nästan som parodier på sig själva.

Jag vill heller inte påstå att det här är fantastiskt, men jag har svårt att se varför Sandemos snuskiga fantasier fyllda av klichéer skulle vara så mycket sämre än typ alla manliga författares snuskiga fantasier fyllda av klichéer.

I alla fall har berättelserna, trots klichéer och halvtaskig förankring i de historiska miljöer de utspelar sig i, ett visst sug. Jag kommer på mig själv med att tänka att om jag bara får veta hur det går för det här karaktären så ska jag inte läsa fler sen. Och så bara den här … Mejla mig om ett år och se om jag inte vid det laget mumsat i mig alla fyrtiosju.

Textutdrag (Visa/göm)

Ella Andrén

Publicerad: 2004-10-15 00:00 / Uppdaterad: 2013-06-18 07:15

Kategori: Recension | Recension: #1374

14 kommentarer

men det kanske är så, en del är skräp och inte värt att snacka om

r kato Oregistrerad 2004-10-15 11:11
 

Fast det är ju det som är poängen: vem ska bestämma det?

Ella Andrén Redaktionen 2004-10-15 12:49
 

Jag har missat Sandemo, men sett en hel del grabb-böcker med små fjuniga sexskildringar av låtsasblasé slag som varit rena smörjan och ändå recenserats överallt. Sandemo borde väl vara i en ålder där hon i alla fall vet mer om sex än de här sup- och kaféynglingarna?

P Oregistrerad 2004-10-15 22:03
 

all respekt åt tantsnusket! skönaste genren som finns ju! funderar på att bli författare…

jonn Oregistrerad 2004-10-17 02:35
 

Läste en gång en tjej på en kultursida som bestämde sig för att recensera Sandemo. Hon kom tillbaka och meddelade att det blev en orolig natt, för det var så sexigt… Och hon var över 15, vill jag minnas.

P Oregistrerad 2004-10-18 14:17
 

Recensionen är klockren!

Eve Oregistrerad 2004-11-01 14:00
 

Jag älskar hennes böcker. :) Och jag är 16, så ni vet det. Men vare sig det är mycket sex i dem och vad ni nu vill kalla det, så är hon en sjutusans bra författare! :D En av de bästa enligt mig, och jag läser mycket böcker. En riktig boknörd om jag får säga det själv.
All respekt till Margit!

Amanda Oregistrerad 2005-06-22 19:52
 

heja Amanda, stå på dig och älska vilka böcker du vill. det är inte alla författare förunnat att kunna skriva med sånt sug att läsarna inte kan sluta läsa – inte ens recensenter som bestämt sig för att tycka illa om boken!

P Oregistrerad 2005-06-22 21:22
 

nu tycker jag du är väldigt orättvis! sandemos språk är ju jätte vackert och serien är framförallt vacker spännande och skit bra. det handlar inte om sex utan om kärlek!
sandemo är bäst!

ulven Oregistrerad 2005-11-18 19:40
 

Jag tycker Margit Sandemo skriver jättebra. Visst, jag blev lite förvirrad först när jag läste dom. Det var ju en del ord man inte kände igen, men man vande ju sig. Jag läste dem för något år sedan när jag var 15 år och jag måste hålla med någon som kommenterade att det inte handlar om sex utan kärlek. Jag önskar att jag kunde hitta en kille som var som männen av Isfolket:P Jag rekomenderar böckerna verkligen. Men om man ska börja läsa dem så ska man ha mycket tid på sig för om ni andra är som jag så vill ni bara sträckläsa böckerna och det tog mig en hel sommar sen min mamma hade sett hur tråkigt jag hade så sade hon till mig att läsa böckerna. Just nu står böckerna i hyllan och väntar på att jag ska läsa dem igen, för de har blivit lästa ett antal gånger, både av min mamma och mig. Just nu håller jag på med Häxmästaren och jag tycker det är bra den också. Ska snart börja på irrbloss. Jag måste hålla med om att Sol är en enastående karaktär. Jag önskar att jag var så framåt och allt vad hon var. Att hon var en häxa var för henne bara ett plus eftersom hon fick extra makt över männen. Lite kul det där. De bästa böckerna var om Sol måste jag säga. Ja, det var nog allt jag ville säga. Hoppas ni har kul när ni läser.

Lillan Oregistrerad 2006-03-15 17:47
 

Hej allihopa! Jag håller fullständigt med Amanda och lillan, det här är helt underbara böker! Jag vill bli författare och sattsar på det, jag är nu bara 13 år men har dock MVG i sv.. Margit Sandemo är min förebild och jag älskar hennes böker, nästan alla i min släkt har läst dom.. Dom flesta kanske fastnar för just det, sexet i bökerna men om ni inte tänker på det så himla mkt så kommer ni att förstå att det är mkt äventyr och även skräck och inte bara sex! Alla borde läsa dom bökerna, det är värkligen värt det! Många varma hälsningar Linnea

Linnea Oregistrerad 2006-04-22 14:20
 

Jag håller verkligen INTE med om att Silje är mesig, tänk att överge sin hemtrakt mot en ny oupptäkt värld för henne.. Och sedan ta hand om ett barn som trots allt har pesten men trots det tar hon hand om henne fasst det kan vara fara för hennes eget liv.. Sol däremot.. visst hon har en enastående karaktär men är det modigt att mörda män? Men jag diggar henne och alla andra i Serien. Bökerna är tidernas största gåva, skulle alldrig klara mig utan dom, dom lysser upp min tillvaro när den är som gråast.. Alla borde läsa dom!'
Många kramar Sanna

Sanna Oregistrerad 2006-04-22 19:57
 

Hejsan hoppsan, jag tycker att det var en toppen bra resension! Men jag fattar ju inte varför folk kallar henne "tantsnusket", för även om folk har himmlans svårt att erkänna det så tror jag att de flästa gillar det "jusst sexet" jag står för att jag läser och och tycker att det är bra, för det är ju typ så som det är i livet åxå. Men jag tror åxå att du har rätt i att det är de flästa under femton som läser det! Men Sandemos språk, jag älskar det! Det är en härlig blandning av Svenska och Norska som är både kul och lärorikt att läsa. Men det här med att Silje är mesig, det tycker faktiskt inte jag, för tänk dig själv, ge dig ut ensam på en vandring när pesten härgar för att inte riskera att du själv få det, sedan ta hand om två små barn och riskera att dom har pesten så att man själv får det. Och sedan följa med en stor djurisk man upp på ett fjäll, jag bara undrar VEM TÖRS DET!? men nu får jag tacka för mig, Läs Sandemos alla böcker ni lär inte bli besvikna
MVH Linnea

Sandemo fan (L) Oregistrerad 2006-07-28 13:50
 

Skulle det ta dig ett år att läsa de böckerna?? Jag läste ut den serien + några i häxmästaren på sommarlovet för nått år den…

Mig Oregistrerad 2008-12-18 18:41
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?