Recension

: Efter angelus
Efter angelus Inger Edelfeldt
2004
Norstedts
2/10

För den som är svår nog

Utgiven 2004
ISBN 9113009338
Sidor 97

Om författaren

Inger Edelfeldt föddes 1956 i Stockholm, där hon fortfarande bor. Hon debuterade 1977 med romanen Duktig pojke. Sedan debuten har hon givit ut ett trettiotal böcker för barn och vuxna i ett flertal genrer och är också verksam som konstnär.

Sök efter boken

Inger Edelfeldt har skrivit många romaner och flera diktsamlingar. Hon har bland annat skrivit Kamalas bok som betydde mycket för många flickor under uppväxtåren men som också gör det i dag. Även jag har läst Kamalas bok och förväntar mig därför ganska mycket av denna diktsamling Efter angelus.

Diktsamlingen är ganska kort och har flera indelningar. Dikterna är luftiga och lite spretiga både vad det gäller formen och det mer konkreta innehållet. Kanske beror det på att jag endast läst Edelfeldts prosa tidigare men dessa dikter säger mig inte speciellt mycket. Vissa förstår jag inte alls medan andra mer faller platt ner.

Det kan ju bero på att jag förväntar mig igenkännande och ett innehåll med briljanta formuleringar. Dessutom förväntar jag mig att bli gripen och att texten ska kommunicera med mig. Det gör den inte, tyvärr. Efter angelus känns splittrad och pretentiös.

Var är djupet, styrkan och eftertanken som jag tycker att Edelfeldt har i sin prosa? Är det bara jag som inte är vare sig djup eller pretentiös nog eller kan jag kanske ha rätt? De olika delarna av diktsamlingen saknar tydliga länkar till varandra för att ge helheten den stadga som skulle behövas.

Dessutom så saknar jag ett konkret innehåll i dikterna. För att jag ska bli intresserad vill jag finna några relevanta nycklar till hur jag ska ta till mig lyrik. Naturligtvis inga pekpinnar men det jag söker är ingångar som kan få mig att ta dikterna till mig.

Detta är något som Efter angelus saknar. Trots flera genomläsningar och till en början en mycket välvillig inställning ligger boken tyst och sluten framför mig. Vill man läsa Edelfeldt så tycker nog jag att man kan välja en annan titel. Hon har ju skrivit många.

Textutdrag (Visa/göm)

Åsa Pettersson

Publicerad: 2004-03-09 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-23 14:39

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1108

4 kommentarer

hoppas att din bedömning är fel, ska nog läsa den där diktsamlingen hade jag tänkt mig, efter att ha läst "salt" som nog är den bästa diktsamling jag läst. kanske ta en titt på den?

lova Oregistrerad 2004-03-09 08:34
 

Såg en intervju med Edelfeldt inför utgivningen av den här diktsamlingen. Noll självdistans..mycket pretto…

Anna L, dagensbok.com Oregistrerad 2004-03-09 09:25
 

Jag tyckte jättemycket om Ormprinsessan-dikterna i "Efter Angelus", men tycker nog att "Salt" var bättre som helhet. Inger Edelfeldt är alltid läsvärd.

Bibliotekarien Oregistrerad 2004-03-10 14:37
 

Jag tycker att den här boken är jättebra att bara krypa upp i soffan och läsa lite. Jag blir väldigt glad av Ingers böcker! Den här får 10/10

Den Utvalde Oregistrerad 2006-03-08 20:20
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?