Recension

: Hopplös och hatad av alla
Hopplös och hatad av alla Toby Young
2003
Tivoli
8/10

Sjuhelsikes välvässad penna

Utgiven 2003
ISBN 9189293207
Sidor 400
Orginaltitel How to Lose Friends and Alienate People
Översättare Einar Heckscher

Om författaren

Toby Youngs chef på Vanity Fair beskriver honom så här: ”Toby är som ett tuggummi som fastnade under min sko för fem år sen och som jag fortfarande inte kan bli av med… i princip glömde jag bara, varje dag i två års tid, att ge Toby Young sparken.”

Sök efter boken

Första tanken: Vem fan är Toby Young? Vid en närmare faktagranskning visade det sig att han är britt med en lång journalistkarriär bakom sig och att han lyckats med bravaden att få sparken från tidningar som The Times, The Guardian och Vanity Fair. Men skulle detta vara ett skäl nog för att skriva en bok? Jojomensan, det verkade inte bättre.

Med en viss motvillighet valde jag ändå att ge boken en chans, den var ju trots allt snyggt formgiven (liksom alla andra böcker som Tivoli gett ut genom åren).

Min misstro var inte heller helt ogrundad. Hopplös och hatad av alla handlar om ett par mycket uttjatade ämnen: mediavärldens avigsida samt nittiotalets desillusionerade jakt efter framgång och berömmelse. Inget nytt under läslampan, alltså. Man har sett, hört och läst allt om detta redan.

Men så en otippad överraskning.

Upptäckte nämligen att Toby Young har en sjuhelsikes välvässad penna och stilistisk känsla för det skrivna ordet. Han behärskar även att belysa det till synes förutsägbara ämnet med stor finess, mycket tack vare att han är så självutlämnande. Det ger honom många plus i kanten, även om det kanske luktar lite retoriskt försvarstal över det hela. Men det går an eftersom ändamålet helgar medlen i det här fallet.

De få gånger Toby Young råkar doppa stortån i klaveret (som t.ex. i kapitlet där han ältar relationsproblem som om det vore avsnitt nummer 8749 av Sex & the City), vägs upp av hans egotrippade kvickhet. Resultatet blir engelsk galghumor på hög nivå. Att han dessutom filosoferar kring freudianska spörsmål, drar några riktiga praktspyor på den amerikanska statsmakten/societeten och grillar några kändisar (inkl. sig själv!), gör ju saken bara än mer underhållande.

Han är slipad, Toby Young. På många sätt.

Till och med den gamle räven Einar Heckscher har lyckats fixa till en hygglig översättning. Ett plus bara det.

Vi lär se, höra och läsa mer av Toby Young. Var så säkra.

Björn Hagström

Publicerad: 2003-12-19 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 11:31

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1020

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?