Ni har nog sett böckerna, för dom verkar finnas överallt och i oändliga antal: I IKEA:s visningsrum, i Myrornas bokhyllor, i
banankartongerna som fösts längst in i antikvariatens vrår. Och inte bara där i dessa halvoffentliga rum; dom står ännu kvar i släktens bokhyllor, vidhäftade med en dröjande doft av sjuttiotalets heltäckningsmattor och bruna fanér.
Jag talar inte om bra böcker i allmänna ordalag, utan om böcker som gavs ut av Bra Böckers Bokförlag, BBB, företrädelsevis under dess glansdagar på sjuttio- och åttiotalen. Vi vidrör här en folkhemskomponent som ett tag tycktes lika självklar som barnbidrag, ATP och Kalles kaviar. Vem minns inte titlar som Elia Kazans "Mördarna" eller James A Micheners tvådelade epos "Mot rymden"? Vem har inte stått med Christiaan Barnards "Kirurgen" i handen framför bokryggarna, men kanske skjutit in den till förmån för Ferenc Karinthys "Epepe"?
BBB är ett unikum i svensk förläggarhistoria. De började skickade ut sina bokpaket 1965; allra första leveransen kostade 11:80 inklusive moms och porto. Riktig skjuts i affärerna blev det i början av sjuttiotalet när Bra Böckers Lexikon lanserades, ett band i 25 volymer som sedan såldes i osannolika 600.000 uppsättningar.
Jag minns ännu den förväntansfulla iver varmed jag slet upp paketen, vart och ett med en ny del av "Det gröna lexikonet". Från och med tredje upplagan (vilket borde vara runt -82) försedd med oumbärliga 3D-glasögon. Med pappskalkarna på nästippen kunde man hänförd låta sig hisnas av Alpernas bergstoppar och New Yorks skyskrapor. Det var som om världen flyttade in i vardagsrummet. Dessa snorgröna volymer har satt outplånliga spår i min person. Jag kan fortfarande minnas omfångens bokstavskombinationer, allra hårdast sitter GREN-HIK eftersom det var det fösta bandet som morsan fick.
I denna folkbildande massutgåva ligger de många BBB-böckernas gåta förborgad, ty till varje lexikondel fogades i samma paket två romaner. Enligt enkel matematik medför detta att de 600.000 uppsättningarna á 25 band genererade ca 30.000.000 romanexemplar(!), en nästan ofattbar siffra i ett land som Sverige (denna räkneoperation förutsätter att alla uppsättningar levererades i såna bokpaket, jag har inte kollat det, men även slutsiffran skulle stanna på hälften blir den under alla omständigheter STOR).
Nå, vad var det då som skickades? Var det skräp, var det finare kiosklitteratur, var det bra eller dåligt. I backspegeln kan man väl säga att det var… varierat. Böcker av allt från massproducerande brödskrivare till nobelpristagare. I BBB:s bokpaket kunde Isaac Bashevis Singer ligga mage mot rygg med Sidney Sheldon, här kunde Hjalmar Bergmans "Clownen Jac" omfamna Paul-Loup Sulitzers kejsarinna "Hannah", även hon i två delar (sic!).
Jag kan inte säga att jag lyckades plöja genom morsans hela 10-åriga prenumerations-skörd från BBB, men några titlar blev avverkade inne på pojkkammaren. Till mina absoluta favoriter hör fortfarande William D Bankenships "Yukon Gold" från 1979, en pojkroman om den ridande polisen Brian Bonner i sekelskiftets Yukon (när jag i vuxen ålder gick en kurs i friluftsledarteknik visade det sig att fem av kursens nio manliga deltagare läst boken).
Låt mig avsluta med att här återge några rader från "Yukon Gold":s innerflik, på sätt och vis symboliserar den vad det hela handlar om: Att locka till läsning. I början kan ingenting vara viktigare.
"PRESSSTOPP! Gratulerar! Det är just Ni som hittat den här boken! Läs den på eget ansvar! En saftig brygd för starka magar!"
Publicerad: 2003-11-08 11:11 / Uppdaterad: 2003-11-08 11:11
En kommentar
bjhjgjh
#
Kommentera eller pinga (trackback).