Recension

: Bellman. Biografin
Bellman. Biografin Carina Burman
2019
Albert Bonniers förlag
8/10

Släpp fram Movitz med basfiolen!

Utgiven 2019
ISBN 9789100141790
Sidor 751

Om författaren

Carina Burman (född 1960), bosatt i Uppsala, är litteraturforskare och författare. Hennes doktorsavhandling från 1988 handlade om Johan Henric Kellgren och 1993 romandebuterade hon med Min salig bror Jean Hendrich. Sedan dess har hon skrivit biografier om Fredrika Bremer, Gösta Ekman d.ä. och Carl Michael Bellman samt ett flertal romaner.

Sök efter boken

Det finns väl få svenska poeter och vissångare som når upp till samma popularitet som Carl Michael Bellman. I den här biografin skildrar Carina Burman Bellmans liv, från födelse till döden, i alla dess vinklar. Vi får ta del av allt från uppväxt och familjeliv till hans olika arbeten som statlig tjänsteman, om hans privatliv, liksom – förstås – om hans konstnärliga gärning. Att Burman satt titeln Bellman. Biografin på den här boken är kaxigt: någon annan biografi behövs således inte? Men visst är den välskriven och ger en god bild av Bellmans liv och leverne.

Det som kanske är mest intressant är hur Bellman verkar kunna röra sig i alla möjliga samhällsskikt, från slott till koja. Själv kom han ju från förhållandevis privilegierade förhållanden, och han skulle under flera år inneha diverse tjänster inom statsapparaten som inte sällan kunde ha inneburit en tryggad försörjning. Samtidigt drogs Bellman många gånger med skulder och verkar ha haft svårt att sköta sin ekonomi. Gustaf III:s statskupp 1772 skulle komma att få betydande konsekvenser för Bellman, eftersom han då blev upphöjd till hovskald och propagandist för kungen.

Några poetiska storverk blev det väl dock knappast som skaldades i hans egenskap av hovskald (man kan ju känna rysningar inför lismandet i verk som ”Gustafs skål”, skriven just i samband med statskuppen). Hade det här varit karaktären på Bellmans diktning hade han nog varit saligt bortglömd sedan länge. Bellman försökte sig också på att skriva en hel del andra verk inom flera olika genrer, allt från opera till skämttidningar.

Men den främsta av hans diktning, och den som han idag främst är ihågkommen för – Fredmans epistlar och Fredmans sånger – handlar om somliga av dem som hamnat lite snett i livet, och finner sig allra längst ned i den sociala hierarkin: om ”nymphen” Ulla Winblad, om den ur- och verkstadslöse urmakaren Fredman, eller den alkoholiserade krogägaren Movitz, för att bara nämna några. Dessa vackra, sympatiska och inkännande visor är säkert en anledning till att han fortfarande är ihågkommen och populär runt om i Sverige, samtidigt som hans levande skildringar av ett Stockholm under 1700-talets andra hälft säkert spelar roll för att han är särskilt omhuldad just i huvudstaden.

Så sätt på valfri Bellman-uttolkares skiva, slå dig ned i en skön fåtölj med lite dubbelt öl eller rött vin med pimpenella, eller vilken annan dryck som kan smaka – och låt Carina Burman guida dig till denna komplexa mans liv och visskatt.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2019-10-05 00:00 / Uppdaterad: 2019-10-04 21:18

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7869

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?