Recension

: Blått
Blått Maggie Nelson
2017
Modernista
8/10

I det blåaste blå

Utgiven 2017
ISBN 9789177017943
Sidor 96
Översättare Viola Bao
Först utgiven 2009

Om författaren

Maggie Nelson (1973) är bosatt i Los Angeles och är författare, essäist, poet och forskare. Hon slog igenom med Argonauterna 2015 men har även skrivit flera andra essäböcker och diktsamlingar.

Sök efter boken

Maggie Nelson. Det finns på något sätt ingen återvändo när man väl läst henne, och gillat. Hon släpper inte taget.

Låt mig förklara. Eller i alla fall försöka.

Blått kom ut första gången 2009, men på svenska först 2017. Det är en kort liten bok, men ändå inte snabbläst. När jag läser kommer jag på mig själv att sakta ner, att verkligen suga på karamellen och inte bara bita sönder den, för att komma åt det sura inuti. Bara lite till. Lite till.

Blått handlar om färgen, blå. Också mycket annat, såklart, men den röda tråden är blå. Texten ser ut som en punktlista, och språket befinner sig i gränslandet mellan poesi och essä, även om jag skulle säga att det lutar mest mot det senare. I övrigt är stilen svår att beskriva. Nelson skriver med både skärpa och något drömskt i tonen, så att man varvar mellan att inte riktigt tro på det hon säger och att känna som hade hon avslöjat en hemlighet om en själv.

Information kommer bitvis, fakta om färg och filosofiska tankar kommer om vartannat med personlig sorg och kärlek. Det är vackert, framför allt, men ibland också fult, men på ett sätt som känns behagligt om än sorgset. Det verkar vara skrivet utan större ansträngning, men det är det såklart inte, och ibland känns kopplingarna mellan styckena så svåra att jag känner mig lurad. Som om Nelsons hjärna är långt överlägsen min egen.

Det handlar om att skriva. Om smärta. Om sex, ensamhet, livet. Och det blå. Hela tiden det blå.

Alla exempel, eller anekdoter är inte lika intressanta. Boken får mig inte att gråta, eller skratta.

Men vad den får mig att tänka. Och vilja läsa mer.

Sofie Eliasson

Publicerad: 2018-01-14 00:00 / Uppdaterad: 2018-01-14 22:41

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7211

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?