Recension

: Rocky curlar sig själv (vol 28)
Rocky curlar sig själv (vol 28) Martin Kellerman
2015
Kartago
6/10

Bitvis briljanta iakttagelser av vår samtid

Utgiven 2015
ISBN 9789175150772
Sidor 157

Om författaren

Martin Kellerman föddes på julafton 1973 i Växjö. Han är serietecknare och mest känd som skapare av den framgångsrika serien Rocky, som första gången publicerades i Metro 1998 och i albumform första gången 1999. Sedan dess har Rocky hunnit bli både egen tidning, teater, teve och film.

Martin Kellerman. Foto: Micke Berg.Foto: Micke Berg

Sök efter boken

Det känns som jag har läst Rocky mer eller mindre regelbundet hela livet. På sätt och vis har jag också det, serien publicerades första gången 1998 och sedan dess har Martin Kellerman beskrivit sin tillvaro genom en hund i bland annat Metro, Dagens Nyheter och Norrköpings tidningar. Kellermans karaktär Rocky gestaltas som en relativt normal person, varken mer eller mindre, och det är därför lätt att identifiera sig med honom. Att Kellerman beskriver både livets framsidor och baksidor genom humor gör Rocky till en bra serie, och att livet beskrivs på ett realistiskt sätt gör också att serien ibland går på tomgång. Så är fallet i det nya albumet Rocky curlar sig själv, som är senaste utgivningen av hans samlade kompendium.

Albumet börjar med att Rocky tillsammans med en vän är på Gotland och det känns som ingenting riktigt händer. Rocky har blivit äldre och det märks, jag tänker för ett ögonblick att Rocky kanske inte är lika relevant som för tio år sedan då jag läste serien mer aktivt. Plötsligt ändras dock seriens riktning och Rocky blir den samtidsanalytiker som jag vill att han ska vara. Rocky pratar om det poänglösa med att ha ett distansförhållande, behovet av att få likes på Instagram och att folk som gör karriär är dumma i huvudet. Rocky berör ofta internetsamhället på ett träffande sätt, exempelvis när han reflekterar över varför hans pappa och den generationen han tillhör inte skriver sms innehållandes smileys:

De tycker att ovärdigt för en vuxen karl att använda en emoji, men den tiden är förbi när vuxna människor skulle ha värdighet.

Rocky curlar sig själv är ett ojämnt seriealbum. När det är bra skrattar jag högt och när det är sämre känns skämten oinspirerade, trots detta är det alltid trevligt att läsa Rocky. Kellerman beskriver som sagt livet och därför är ojämnheten oundviklig, livet är fullt av toppar och dalar och det gestaltar Rocky väl. Jag hoppas Kellerman fortsätter göra Rocky i många år till, det vore roligt att se honom åldras och bli en gammal gubbe, då jag är övertygad om att det skulle fortsätta vara underhållande läsning. Rocky curlar sig själv hör inte till de bättre av Rockys kompendier men innehåller bitvis briljanta iakttagelser av vår samtid.

Jonatan Rosenberg

Publicerad: 2015-06-21 00:00 / Uppdaterad: 2015-06-18 20:29

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6159

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?