Gästrecension

: Sy monster!
Sy monster! Fiona Goble Maria Ramdén (red.)
2011
Ica Bokförlag
6/10

Mönster till lite väl söta monster

Utgiven 2011
ISBN 9789153435471
Sidor 128
Orginaltitel Make a Monster
Översättare Bodil Andersson
Illustratör Mark Winwood (fotograf)

Om författaren

Fiona Goble stickar och skriver böcker – i den ordningen. Hon bor utanför London i England och ägnar mycket tid åt sitt stickblogg och sin familj.

Gästinformation

Renée Göthberg är kattälskare, pedagog, vetenskapskommunikatör och bilrenoverare.

Sök efter boken

När vinterkylan kommit och mörkret fallit finns det en sak som gör att kvällarna känns ljusare – pyssel! En onsdagskväll i november visade sig vara ett ypperligt tillfälle att plocka fram Fiona Gobles pysselbok Sy monster!.

Vid en första anblick ser det ut att vara en bra pysselbok för alla åldrar, något enkelt att göra tillsammans med barnen, men så är inte riktigt fallet. Jag, som bara pysslar när andan faller på och inte har ett lager av tyger och pryttlar hemma, blir lite avskräckt när jag läser vad en behöver för att sy ett litet, till synes simpelt, monster: kopieringsmaskin, transferpenna, strykjärn, pincett, fleece, filt, applikationsvlieseline, textillim … För att inte bli alltför stressad av detta ordnade vi en pysselkväll hos min vän Pysseldrottningen, som har allt en behöver plus lite till. Vi bestämde oss för att inte ens kolla om vi behövde något utan helt enkelt köra på det material som fanns och endast använda bokens mallar och resten som inspiration.

Boken är pedagogiskt upplagd, med både text och bilder. Bilderna är dock inte självförklarande, utan texten och åtminstone en läskunnig pysslare behövs för att förstå hur monstret ska konstrueras. Monstren sys med fördel ihop med maskin, men vissa saker, till exempel munnar, sys för hand med stygn som beskrivs tydligt i början av boken. Dessa moment kan vara svåra för monstermakare yngre än 10, men med gemensamma krafter och lite samarbete så kan nog yngre vara med på ett litet hörn i alla fall.

Med namn som Dilly, Quincy, Mungo och Dotty är det svårt att välja vilket gulligt monster en ska sätta nålen i först. Jag bestämde mig för minimonstret Melvin, som jag var säker på att jag skulle hinna med på en ganska kort kväll. Och visst hann jag med Melvin, även om han ser lite lätt ”speciell” ut …
Omslaget och Renées egengjorda "Melvin"

Fiona Gobles Sy monster! passar säkert en ganska ”vanlig” familj, precis som hennes andra böcker. Hon har bl.a. gett ut en stickbok som beskriver hur du kan sticka det kungliga bröllopet mellan prins William och Kate. Jag tror att boken passar bäst som pysselbok för någon som vill ge bort söta presenter till söta små barn, snarare än något att göra med hela familjen eller en skolklass. I stort sett alla små monster kräver en hel del pilligt arbete. Dessutom är det är lite tråkigt att det inte står beskrivet hur en ska gå tillväga för att sy ett monster utan kopieringsmaskin och transferpenna. För den som inte är van att pyssla kan mängden verktyg som raddas upp i boken kännas lite överväldigande. Sy monster! är en söt liten bok, men för oss som hellre virkar en liten Cthulhu eller något ännu mer monstruöst, finns det betydligt bättre böcker.

Renée Göthberg

Publicerad: 2011-12-10 00:00 / Uppdaterad: 2018-08-24 20:44

Kategori: Gästrecension, Recension | Recension: #4453

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?