Recension

: Flickan med snö i håret
Flickan med snö i håret Ninni Schulman
2010
Forum
8/10

Imponerande debut

Utgiven 2010
ISBN 9789137135489
Sidor 351

Om författaren

Ninni Schulman föddes 1972 och växte upp i den värmländska bruksorten Lesjöfors. Hon har arbetat som journalist sedan 1995 (på Värmlands Folkblad, Se & Hör, Expressen) och bor i Stockholm.

Sök efter boken

Journalisten Magdalena Hansson lämnar Stockholm bakom sig efter en uppslitande skilsmässa. Hon tar med sig sin sexårige son och flyttar ”hem till Hagfors”. I bagaget har hon en något romantiserad bild av platsen där hon växte upp. Hon är övertygad om att de stora rubrikernas tid är över och att hon i sitt nya arbete på lokaltidningens redaktion mest ska få rapportera om semlor och föreningsmöten. Det dröjer dock inte länge förrän en ung kvinna försvinner och en annan hittas mördad.

Magdalena är bara en av huvudpersonerna i den här nu pocketaktuella deckardebuten. De andra två är poliserna Petra och Christer. Petra är mitt uppe i livspusslet med man och tonårsbarn, medan Christer är den eviga ungkarlen, som lämnar in tvättpåsen till mamma när han blir hembjuden på söndagsmiddag. De passar ganska bra in i mallen för hur svenska poliser skildras, men eftersom det är gjort med sådan finess gör det inte så mycket.

Ninni Schulmans författardebut är väldigt ambitiös. Hon har inte bara målat upp en invecklad intrig med ett rikt persongalleri … Nej, hon har även tagit upp perspektiv som klass, genus, homosexualitet, att leva över sina tillgångar, småstad kontra storstad … Det finns så många infallsvinklar i den här boken att jag tycker att den borde läsas i en bokcirkel. Har hon tagit sig vatten över huvudet, då? Nej, det tycker jag inte. Författaren har en kuslig förmåga att beskriva vardagen och igenkänningsfaktorn är mycket hög. Intrigen är bra och det är full fart från första sidan. Det allra bästa är dock skildringen av landsbygden och hur det känns ”att återvända hem”. Det beskriver hon på ett väldigt trovärdigt sätt. Fattas bara annat, när hon är uppvuxen i Lesjöfors!

Språket är ledigt och boken är välskriven. Ska jag säga något negativt (men jag måste nästan leta efter något negativt att säga) skulle det vara att språket i den försvunna tonåringens dagbok känns lite tillrättalagt. Boken har hamnat i deckargenren men den kunde lika gärna kallas för relationsroman. Därför kan den falla många olika sorters läsare i smaken. Se bara till att du har gott om tid när du börjar läsa boken för den är svår att lägga ifrån sig!

Sofia Luthman

Publicerad: 2011-09-07 00:00 / Uppdaterad: 2011-09-06 18:53

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4291

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?