Nyhet

Grattis Elsie Johansson

Det är bara ett par veckor sedan vi firade en annan 80-åring här på dagensbok.com, då var det Tomas Tranströmer som fick blåsa tårtljus. Igår var det Elsie Johanssons tur. Det som sammanlänkar de båda födelsedagsbarnen för mig är att jag inte har läst någon av dem, föga smickrande kanske. Men Elsie Johansson står faktiskt i min bokhylla, det är en inbunden Nancy, inhandlad på någon bokrea, fortfarande oläst. Otacksamt, tänker jag om mig själv, oengagerat. Och varför berättar jag det nu? Jag tror att det handlar om att jag känner mig lite utanför och inte kan skylla på någon.


Elsie Johansson Foto: Anna-Lena Ahlström

När Susanna Alakoski skriver så nära och innerligt i Dagens Nyheter om sitt möte med Elsie Johansson vill jag också vara där. Jag vill tillhöra det där sammanhanget som Susanna Alakoski skriver om. Och kanske är det just så jag ska fira Elsie Johansson, genom att öppna pärmarna och läsa. Öppna för att bli en del av sammanhanget. Kanske någon av dessa:


Elsie Johansson: Mosippan
Drömmar i folkhemmet

Mosippan”Sverige för 50 år sedan var ett annorlunda land än vad det är idag. Halva befolkningen levde på landsorten eller i små samhällen. De flesta var, enligt dagens mått, fattiga. Klasskillnaderna var avgrundslika. Uppfattningarna om moral och heder skilde sig också från dagens Sverige…” Läs mer


Elsie Johansson: Näckrosträdet
Ett liv vilket som helst

Näckrosträdet”Elsie Johanssons språk är som ett slags arkaiskt landbygdsmål uppblandat med egna uttryck och modernt slang. Ord som “fulvärkte” och att sitta på “fjölen” mixas med bilder som “flashar” förbi i huvudet. Jag säger: lita på ditt språk Elsie. Jag tror inte att en på några och sextio beskriver ett minne så. Man kanske kan se det som en språklig utsmyckning, men i mina ögon…” Läs mer

Foto: Anna-Lena Ahlström

Emelie Novotny

Publicerad: 2011-05-02 13:30 / Uppdaterad: 2011-05-02 13:24

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?