Krönika

Om den akuta ensamheten – Baby Rose av Sofia Nordin

Att hitta vackra cremefärgade kuvert från Brevnoveller på hallmattan är en av mina bästa vardagsupplevelser. Speciellt när man kommer hem för sent, är för trött, har för mycket som borde bli gjort. Då ligger dom där och lyser när man öppnar kuverten. Den här andra säsongen av brevnoveller har de dessutom förärats omslag i färg.

Baby Rose

Sofia Nordins novell Baby Rose tilltalade mig direkt med sitt svagt rosa omslag och den lite avfärdat romantiska titeln, som att det är lite pinsamt att dras till den. Baby Rose är granntantens gräsliga pudel, som berättarjaget hör bli gullad med genom den tunna sovrumsväggen som skiljer lägenheterna åt. Jaget avskyr nämligen pudlar samtidigt som hon är djupt avundsjuk på den ömhet som råder mellan tanten och hunden. Ensamheten som plötsligt blir så påtaglig när en liten hund får mycket mer kärlek än en själv.

Det är en ensamhet som det måste rådas bot på. Vilket huvudpersonen också gör, men det blir inte riktigt som hon har tänkt sig. Istället för att fyllas med ömhet och kärlek inför valpen som hon köper upplever hon istället rädsla och avsmak inför den. Det blir en relation fylld av känsla att förlora kontroll och inte ha makt nog.

Sofia Nordin. Foto: Amanda Idberg.

Jag som precis har förälskat mig i en liten vit kattunge kan känna igen mig så väl i tron och viljan i att allt kommer att dövas så fort det ligger något mjukt och varmt i ens säng. Men där berättarjaget brister i sin ömhet inför det lilla försvarslösa är jag redan kär.

Men framförallt visar novellen på hur långt vi är beredda att gå för att få ett slut på den akuta ensamheten. Det blir beslut bortom allt förnuft som då också får oförutsedda konsekvenser.

Emelie Novotny

Publicerad: 2010-10-08 12:00 / Uppdaterad: 2010-10-08 12:23

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?