Recension

: Musik nonstop – Pet Sounds i våra hjärtan
Musik nonstop – Pet Sounds i våra hjärtan Lennart Persson
2009
Bonnier fakta
7/10

Skivaffärernas skivaffär

Utgiven 2009
ISBN 9789174240382
Sidor 192

Om författaren

Fotograf: Per-Anders Jörgensen

Lennart Persson (1951–2009) var sedan 1970-talet musikkritiker på Sydsvenska Dagbladet och Expressen. Han medverkade regelbundet i tidningen Pop, och drev skivaffären Musik och Konst i Malmö. Mellan 2000 och 2002 drev han sajten Feber tillsammans med Jan Gradvall, Andres Lokko och Mats Olsson.

Sök efter boken

Jag gillade alltid Lennart Persson. Han skrev bra och framstod alltid som en stor och snäll nallebjörn när han gästade något tv-program och uttalade sig om sin stora kärlek till musiken. Han var oerhört kunnig om mycket och kunde sin musikhistoria utan och innan. Denna bok kom att bli hans sista. Han gick tragiskt bort förra året, endast 58 år gammal.

Vad handlar då denna bok om? Jo, om en liten skivaffär på Söder i Stockholm, som inte bara gjort sig ett namn bland det kreddigaste folket i huvudstaden, utan även i resten av Sverige och världen, för den delen. Huvudpersonen i berättelsen är ägaren, Stefan Jacobson. En man som brinner för bra musik. En man som alltid trott på sin skivbutik, även när det sett riktigt dystert ut, och numera även kan stoltsera med Pet Sounds Bar.

Boken i sig, rent utseendemässigt, är en våt dröm. Intressanta och roliga bilder, urklipp, skivomslag och hela layouten är mästerlig. Ett rent hantverk.

Persson berättar med värme om hur allt tog sin början. Hur Stefan Jacobson började arbeta i skivbutik och senare startade upp sin egen, vilken kom att bli en samlingsplats för skivnördar i alla former och färger. Det är anekdot efter anekdot om skivsigneringar med en berusad Ulf Lundell, konserter, konkurser och skivbeställningar om vartannat.

Det är givande och många gånger roande läsning, men här finns en liten plump. Tankesättet i butiken Pet Sounds är något über alles. Innehavarna ser sig som extremt kunniga, vilket de också många gånger är, men just synen på en del människor lämnar en del att önska. Att rycka en skiva ur handen på en ung kille, för att han inte anses riktigt mogen för musiken, blir bara löjligt. Stefan Jacobson framställs som småbutter och man måste på något sätt ”få” hans godkännande. Saken är den att jag varit inne i butiken otaliga gånger genom åren, men väldigt sällan kommit därifrån med en skiva, och jag måste erkänna att jag sällan känt mig direkt välkommen. Man får ganska lätt en känsla av utanförskap när man inte hänger med i röran av de senaste engelska banden. I boken framställs detta tillvägagångssätt som något kul och exklusivt, vilket jag har svårt att förstå.

Pet Sounds är en väldigt bra skivbutik, men det finns så många andra skivbutiker i huvudstaden där jag hellre botaniserar bland skivor – där elitismen inte figurerar och där man kan stanna kvar bara för att tjata lite extra om en skiva eller ett band.

Summa summarum en välskriven bok för oss skivnördar, för jag har lite svårt att se att någon annan skulle finna boken lika intressant.

Niclas Müller-Hansen

Publicerad: 2010-03-05 00:01 / Uppdaterad: 2010-03-04 19:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3644

2 kommentarer

Tråkig bok om en elitistisk skitbutik. Sämsta servicen någonsin och dyrt.

Journal of European Public Policy Oregistrerad 2010-03-05 19:48
 

Hade det handlat om en tysk butik på 30-talet där judar inte fick handla hade skrattet nog fastnat i halsen.

Journal of European Public Policy Oregistrerad 2010-03-05 23:46
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?