Utgiven | 2006 |
---|---|
ISBN | 9197568465 |
Sidor | 589 |
Översättare | Carina och Tony Ernst |
Först utgiven | 2005 |
Den amerikanske journalisten och författaren Jeff Changs hyllade bok Can’t Stop Won’t Stop har nu hittat en svensk utgivare i det lilla förlaget Reverb. Boken är en djupgående skildring av hiphopens historia ur både en musikalisk och kulturell synvinkel samt ett viktigt dokument över en av vår tids mest intressanta musikaliska kulturyttringar.
Genom åren har hiphopens historia skrivits från en uppsjö olika vinklar. Men de flesta böcker, med undantag av David Toops klassiska bok Rap Attack, har bara känts som skrap på ytan när det gäller att försöka visa djupet och bredden inom hiphopen. Därför är Jeff Changs bok Can’t Stop Won’t Stop ett mycket välkommet tillskott på bokfronten.
Författaren har en lång resumé bakom sig som bland annat skribent på Village Voice, Urb och Rap Pages och är inte rädd för att gå på djupet. Det som gör den så pass annorlunda mot föregångarna är att den inte bara tar upp det rent musikaliska eller konstnärliga inom hiphopen, utan ger en djup och intressant skildring av det moderna USAs historia. Han har inte bara gjort åtskilliga intervjuer med artister och förgrundsgestalter inom hiphopen som till exempel Afrika Bambaataa, Kool Herc och FAB 5 FREDDY, utan har även tagit en djupare titt på det bakomliggande sociala klimatet i USA på 1960- och 70-talen. Med andra ord har han intresserat sig för det som var grogrunden till vad som idag är en mångmiljonindustri.
Chang ägnar en betydande del av boken åt ämnen som New Yorks gängkultur och politiska aktivister, men skriver även om några av de banbrytande artister vi känner till från hiphopens barndom. Det är just detta som gör denna bok oumbärlig för alla som på allvar vill lära sig mer om vad det är som har legat till grunden för den kultur som idag översköljer oss i alla former och medier. Den handlar om så mycket mer än bara de fyra hiphop-elementen: MC-ing, b-boying, DJ-ing och graffiti. En av bokens allra främsta styrkor är att den även behandlar samhället och kampen för överlevnad i en ghettomiljö präglad av de villkor som utgör en viktig beståndsdel av hiphopens förgrundshistoria. I samband med detta känns det värt att nämna att detta inte primärt är en avhandling kring musikaliska milstolpar, utan det är, som titeln beskriver, en bok om hiphop-generationens historia. Med andra ord är den här boken lika relevant för mig som hiphopfantast som för den som intresserar sig för svensk ungdomskultur idag.
För den ovane facklitteraturläsaren kan det måhända kännas som ett avskräckande projekt att ta sig an 30 års kulturhistoria på 589 sidor. Författaren har dock lyckats disponera dessa sidor på ett rationellt sätt, och som läsare guidas man med försiktighet in i de olika kapitlen. Rent språkligt kan Can’t Stop Won’t Stop upplevas som enkel, men aldrig som förenklande. Trots sitt nästan biografiska upplägg med vikt kring namn och årtal lyckas Chang med att bjuda sina läsare på många olika djup, i jakt efter hiphopens kärna. Det är en bok lika komplex som den är underhållande, precis som hiphopen själv när den är som bäst.
Publicerad: 2007-12-01 00:00 / Uppdaterad: 2019-05-03 13:44
En kommentar
Grym bok, synd bara att ingen korrläst översättningen.
#
Kommentera eller pinga (trackback).