Krönika

Bloggeländet tar över våra liv

Det är klart att jag är skeptisk. Det hör till. Att vara skeptisk mot bloggar bara för att det faktiskt är rätt få som får ur sig något vettigt. Ärligt talat, hur många har något intressant att berätta varje dag? Det spelar ingen roll om man är journalist på en stor kvällstidning, högskolestuderande i Borås eller arbetslös i en Stockholmsförort. De flestas liv är ganska innehållslösa.

Det är då utvikandet börjar. Behovet av att synas, av att finnas till, bli läst och därigenom få något slags bekräftelse. Så här mår jag idag, det här hände i mitt förhållande, det här köpte jag (gärna med bild), eller så här många starköl drack jag igår. Och genast läser folk. Bloggar är den nya tidens skvallerblaskor. Ju snaskigare och personligare, desto bättre. Människor som aldrig skulle köpa Hänt Extra sitter glatt och läser om kända eller okända människors ångestattacker och olyckliga kärlekar. Vi gillar snask. Så är det bara. Annars skulle kvällstidnngarna inte finnas och paparazzis skulle vara utan jobb.

Men varför gör man det? Varför fläka ut sig själv, sitt känsloliv och sina vänner, för en oidentifierbar skara av snasksugna. Det spelar egentligen ingen roll om man är känd eller inte. Alla som har en blogg berättar ju om den för sina vänner. Helt plötsligt sitter man och läser om en ytlig bekants problem att få upp den i fredags och sen kan man läsa motsvarande historia på det tilltänkta one-night-standets blogg. En relation kan föras via blogginlägg. Bekvämt. Så slipper man träffas och prata. De flesta är ju som bekant mindre kaxiga ansikte mot ansikte. Man kan häva ur sig att någon är en sopa, en subba eller vilken typ av personangrepp man nu väljer i en bloggkommentar, men ganska få skulle tycka att det var en bra idé att säga de här sakerna till personen om de träffades IRL, som det så komiskt och träffande heter.

För några år sdan gjorde jag ett försök med nåt slags internetdagbok. Men det kändes inte bra. För det första, who cares? För det andra, varför ska jag släppa in främlingar i mitt liv? Min integritet är värd mer än så. Jag har inget behov av att berätta för alla som är (eller inte är) intresserade om mitt sjukt boring liv.

Därmed inte sagt att jag aldrig läser bloggar. Det gör jag. Bloggar som handlar om politik, litterära bloggar, modebloggar Vissa bloggar enbart om tv-såpor, vilket är fascinerande på ett lite oroande sätt. Sigge Eklunds blogg är sjukt bra, Linda Skugges allt sorgligare.

Men det är klart att det handlar om bekräftelse. De flesta har behov av det, på ett eller annat sätt. Skaffa sillisar och trycka upp tuttarna i Café eller i alla fall i närmaste dokusåpa. Göra skivor och skrika ut sin ångest. Eller blogga om vilka kläder ut La Redoutes katalog som just beställts. Det är klart att det är så. Varför skulle jag annars skriva det här? Här får jag säga precis vad jag tycker och jag vet att i alla fall min mamma och de ur redaktionen som orkar kommer att läsa det.

Anna Larsson

Publicerad: 2006-07-30 13:27 / Uppdaterad: 2006-07-30 13:27

Kategori: Krönika

7 kommentarer

Skulle du kunna tipsa om några bra bloggar? Som handlar om annat än vardagsångest och postorderkatalogsbeställningar?

Stina Oregistrerad 2006-07-31 14:36
 

Bra bloggar:
http://www.thejetsetjunta.se/
http://www.apolloprojektet.com/

M Oregistrerad 2006-08-02 17:20
 

Vilka litterärabloggar har du då att rekomendera?

Jerker Ksj Oregistrerad 2006-08-05 13:46
 

Scrolla kan man tydligen göra också. Så jag tar tillbaka mitt tidigare medelande.

Jerker Kaj Oregistrerad 2006-08-05 13:47
 

Kan hålla med dig i mångt och mycket i det du skriver. Många fläker ut sig och sitt liv till allmän beskådan.

Dock finns det många (liksom jag) som inte är speciellt personlig i sina bloggar. Själv skriver nästan uteslutande om böcker. Visst, lite personlig inblick får mina läsare, men inte något snaskigt.

Varför skriver jag då blogg…? Jag förmodar att det är av samma skäl som ni skriver Dagensbok.
Ett sätt att tala om för andra vad som är bra och dåligt inom litteratur, nyheter inom området m.m.

Belgarion Oregistrerad 2006-08-09 13:17
 

Det är ju svårt att över huvud taget fylla en dagbok med dagboksinlägg för sig själv varje dag. Ingen har så intressant liv.
Fram för fler litterära bloggar. Bo Cavefors skriver oftast intressant om allt och utifrån okonventionella perspektiv. http://caveforsposition.blogspot.com/

Hacke Hå Oregistrerad 2006-08-14 15:24
 

jag läser bara en blogg. det är världens bästa. bernur.blogg.se

ida Oregistrerad 2006-10-02 18:08
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?