Nyhet

Rekordmängder ädelmetall i pocketformat

Fler pocketböcker än nånsin tidigare prisades i silver- guld- och platinaklassen på årets Pocketparty. Hela 36 olika titlar fick pris och tillsammans har de sålt i 2 589 600 exemplar. I ledningen återfinns Kajsa Ingemarssons roman ”Små citroner gula” med 215 600 ex, som därmed kan titulera sig mest sålda svenska roman.

Pocketparty arrangeras av Svenska förläggareföreningen och belönar pocketböcker som sålt över 100 000 exemplar (platina), 50 000 exemplar (guld) och 30 000 exemplar (silver).

I platinaklassen rör sig förutom Ingemarsson Alexander McCall Smith med årets mest sålda översatta bok, ”Damernas detektivbyrå”, Camilla Läckberg med ”Predikanten” och Liza Marklund med ”Den röda vargen”.

Guldpocketar gick till Katerina Janouch för ”Anhörig”, Henning Mankell för ”Djup”, Helena Henschen för ”I skuggan av ett brott”, Lotta Thell för ”Bortom ljus och mörker”, Jeanette Lindblad och Pia Gadd för ”En tillräckligt vacker dag för att dö”, Håkan Nesser för ”Skuggorna och regnet”, Cecilia von Krusenstjerna för ”En spricka i kristallen”, Åsa Larsson för ”Det blod som spillts”, Anders Roslund och Börge Hellström för ”Odjuret”, Karin Wahlberg för ”Ett fruset liv” och Ulla-Carin Lindquist för ”Ro utan åror”.

Med silverpocketar belönas Martina Haag för ”Hemma hos Martina”, Marianne Fredriksson för ”Skilda verkligheter”, Bengt Ohlsson för ”Gregorius”, Majgull Axelsson för ”Den jag aldrig var”, Marie Hermanson för ”Hembiträdet” Johanne Hildebrandt för ”Saga från Valhalla”, Håkan Nesser för ”Fallet G”, Anna Jansson för ”Drömmar ur snö”, Björn Hellberg för ”Club Karaoke”, Mari Jungstedt för ”I denna stilla natt”, John Ajvide Lindqvist för ”Låt den rätte komma in”, Karin Wahlberg för ”Flickan med majblommorna”, Arne Dahl för ”Dödsmässa”, Kjell Eriksson för ”Nattens grymma stjärnor” och ”Nattskärran”, Helene Tursten för ”Guldkalven” Jan Mårtenson för ”Ostindiefararen”, Filip Hammar och Fredrik Wikingsson för ”100 höjdare”, Hanna Svensson för ”När blodsbanden brister”, Berny Pålsson för ”Vingklippt ängel” samt Sara Kadefors för ”Sandor slash Ida”.

Årets Pocketpris Special gick till Gellert Tamas, för ”Lasermannen”.

Dessutom utsågs årets bästa pocketomslag. Det är bokhandelskedjan Pocketshops kunder som röstat, och priset gick till Jens Magnusson, för omslaget till John Ajvide Lindqvists roman ”Låt den rätte komma in”.

Ella Andrén

Publicerad: 2006-03-24 16:10 / Uppdaterad: 2006-03-24 16:10

Kategori: Nyhet

2 kommentarer

När det står att ett bokomslag fått pris, då då vill jag SE det!

Cecilia Oregistrerad 2006-03-29 19:49
 

Cecilia: Då gör du bäst i att klicka på länken till recensionen av just den boken.

Niels Oregistrerad 2006-03-30 10:17
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?