Recension

: Gladiatorer
Gladiatorer Fik Meijer
2005
Historiska Media
7/10

Obehagligt, tänkvärt

Utgiven 2005
ISBN 918537721X
Sidor 255
Orginaltitel Gladiatoren - Volksvermaak in het Colosseum
Översättare Olov Hyllienmark
Först utgiven 2003

Om författaren

Fik Meijer är professor i antik historia vid universitetet i Amsterdam.

Sök efter boken

Colosseum i Rom, en av världens mest berömda fornlämningar, står som en påminnelse om det romerska imperiets storhet. Bokstavligen huggen i sten är det ett exceptionellt exempel på romersk ingenjörskonst och estetisk förmåga. I mångt och mycket ett storverk! Paradoxalt nog är Colosseum också platsen för själva kärnan i det som kanske med dagens ögon är den allra mörkaste av imperiets manifestationer – gladiatorspelen.

De minst sagt blodiga tillställningarna, med rötter i tiden långt före vår tideräknings början, sågs emellertid knappast som några baksidesfenomen av sin samtids publik, snarare tvärtom. Skådespelen, som förutom gladiatorstrider också innefattade storviltjakter och offentliga avrättningar, var för många en höjdpunkt. För vissa, troligen den stora massan, var spelen ren underhållning för stunden men för andra, bland annat de som organiserade dem var de mer än så. Skådespelen var imperiets sätt att demonstrera sin överlägsenhet gentemot såväl djur, natur och människor.

Gladiatorernas historia är således blodig, minst sagt, och det är stundtals med obehag man tar del av hur det hela gick till. Och även om det kan vara svårt att komma individer från antiken nära är det inte svårt att känna sympati för omnämnda kämpar. För att inte tala om de massor av vilda djur som slaktades.

Det är alltså lätt att fördöma gladiatorspelen med allt vad de innebar när man läser om hur det hela gick till och det känns omöjligt att nåt liknande skulle släppas fram i dagens upplysta samhälle. Men vid en närmare eftertanke finns tendenserna där, fascinationen inför våld och död lyser igenom på många sätt också nu för tiden även om det inte tar sig riktigt lika explicita uttryck som för tvåtusen år sedan. På nätet frodas exempelvis snuffklippen och liveslagsmål bandas systematiskt i storstadsförorter. Under fernissan pågår inom vissa kampsporter fullkontaktsmatcher där alla regler är tillåtna, ibland med dödlig utgång och bland annat i Spanien är tjurfäktningar ett stort folknöje. Exemplen är många och trista.

Paradoxen Colosseum blir då mer förstålig liksom det faktum att "civilisation" inte alltid är någon garant för ett harmoniskt samhälle. Varken nu eller då. Det är därför nödvändigt att ständigt ifrågasätta och reflektera över vad som händer och sker runt omkring oss. Och varför inte lära lite av historien emellanåt, ibland kan det va lättare att se klart på saker som hände för mycket länge sedan än på det som sker här och nu. Boken om gladiatorernas historia är därför ett bra redskap som både framför och förklarar det idiotiska i att låta människor döda varandra inför öppen ridå.

Per Warmark

Publicerad: 2006-02-27 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-18 12:11

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1938

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?