Nyhet

Ny litteraturtidskrift

Komma heter en ny litterär tidskrift som ges ut av Tidskriftsföreningen Poetens klagan är sällan utan anledning. Redaktionen, som har sitt säte i Luleå, består av Magnus Borg, Peo Rask, Maria Vedin, Anna-Lena Wiklund-Rippert och Maria Öman. Komma vill publicera bra, nyskriven litteratur och ge plats för författares tankar på en hårdnande bokmarknad. Dessutom vill man driva, arrangera och medverka i olika litterära projekt. ”Komman leder vidare.”

Det allra första numret av Komma kom i slutet av mars. Där medverkar Mattias Alkberg, Anders Bergdahl, Magnus Borg, Lova Fredriksson, Jonas Godin, Veronica Härkönen, Arne Johnsson, Ann Jäderlund, Cecilia Liljeqvist, Peo Rask och Maria Vedin. Inom kategorin ”poetens klagan” bjuds på gnäll över förlagens sätt att refusera och över den byråkratiska delen av kulturarbetarkåren. Och så en känga till förlaget Natur och Kultur för att de ger ut okritiska ”Det kungliga året”. Bland övrigt innehåll återfinns rosen som symbol, författarintervjuer, poetik, författarskola och många dikter.

Ella Andrén

Publicerad: 2005-05-12 14:25 / Uppdaterad: 2005-05-12 14:25

Kategori: Nyhet

3 kommentarer

"gnäll"?
Nyhet eller recension?

momo Oregistrerad 2005-05-15 12:54
 

En nyhet, möjligen med skuggan av en åsikt inkrupenÂ…

Om jag nu ska klargöra ståndpunkter gällande tidskriften så tycker jag till exempel att det extremt ironiska tacket till posten, kulturdepartementet med flera för avskaffandet av kulturportot är kul och mycket välförtjänt. Dessutom att kulturarbetare ofta har det tufft, delvis på grund av alltför stel byråkrati. Och "Det kungliga året" har jag inget till övers för. Däremot tycker jag att det är lite naivt att beklaga sig över förlagens korthet i sina refuseringar. Förlag är företag, om än med ovanligt mycket ideologi bakom, och har inget större intresse av att bedriva gratis lektörstjänst. Varken praktikanter eller lokalvårdare är av ondo. Vill man ha utförlig kritik bör man kanske överväga att vända sig till någon kurs, skivarcirkel eller utomstående, professionell lektör. Vill man ha beröm kanske till sin mamma, hustru eller valfritt husdjur. Alla tillskott till den sorgliga litteraturtidskriftsmarknaden tycker jag däremot är positiva.

Ella Andrén Redaktionen 2005-05-17 21:52
 

Nyhet med bonusrecension. Okej. Ser fin ut i alla fall.

momo Oregistrerad 2005-05-20 16:34
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?