Nyhet

2004 triumfår för nätbokhandeln

Ett par saker står klart när branschtidningen Svensk Bokhandel sammanställer bokhandelsåret 2004. För det första att nätbokhandlarna, och i synnerhet Adlibris, är stora vinnare. För det andra att specialbokhandlarna som Pocket Shop och SF-bokhandeln vinner över allmänbokhandlarna. Trots allt gnäll om att kopierande studenter leder till kurslitteraturens och kurslitteraturproducenternas undergång går det också lysande för Akademibokhandeln och diverse studentbokhandlar. Tappar marknadsandelar gör bland annat Bokia-kedjan och de oberoende bokhandlarna.

I samma nummer av SvB diskuteras nätbokhandelns framgång mer ingående. Den gamla devisen att 20 procent av bokhandelns varor står för 80 procent av försäljningen stämmer inte alls för jättarna på nätet, konstateras det. Här är det istället mångfald som gäller. Och ungefär 40 procent av nätbokhandelns omsättning kommer från titlar en vanlig bokhandel aldrig får in. Ledande Adlibris har nästan två miljoner titlar i sitt sortiment, medan Bokus nöjt sig med ungefär en miljon. De flesta av dessa titlar har ingen köpt. Än.

Ella Andrén

Publicerad: 2005-05-01 18:07 / Uppdaterad: 2005-05-01 18:07

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?