Recension

: Kärlek & 6
Kärlek & 6 Emma Hamberg
2002
Albert Bonniers förlag
6/10

Nu förstår jag vad ordet målgrupp är

Utgiven 2002
ISBN 9100101850
Sidor 217

Om författaren

Emma Hamberg har varit programledare i P3, reporter på Elbyl, SVT, chefredaktör för Vecko-Revyn, krönikör på Expressen och som serietecknare har hon gjort den populära ”Singel i stan”. Hon har också skrivit romaner, som ”Mossvikenfruar” och ”Linas kvällsbok”.

Sök efter boken

Detta känns som en bok som jag vill göra en anmälan på, den känns angelägen och viktig, författaren drivs av ett patos.

Samtidigt så är inte jag målgruppen alls, det är tydligt, det är tonåren och förutom vissa glidningar då pojkar får vara med så är det tonårsflickor som är mottagare för denna kärleksfyllda upplysning med undertiteln från pirr till petting.

Jag minns när jag såg Fucking Åmål på bio och kunde känna igen mig, för jag hade lagt den tiden bakom mig och kunde skratta åt det hela, medan de i raden framför var mitt uppe i den åldern och tyckte det var pinsamt. Det är som barnsagor som har en nivå extra inlagd i sig, så de vuxna kan avnjuta en annan historia än barnen. Så är det för mig att läsa Emma Hamberg. Ett trevligt avkopplande nöje i den viktigaste av världar: Den kärleksbaserade sexuella men även i den sexbaserade sexuella.

Tonen är lättsam men allvarlig när det behövs som i kondom-användar-uppmaningarna och teckningarna, skämten är suveräna. Möjligtvis är språket alltför jargongartat och det kan göra så att boken kommer åldras snabbt. Dessutom har jag svårt att bedöma hur den går hem hos fjortistjejer som den är riktad till men jag har en stark känsla i magen att det här är en viktig bok ändå. Dessutom så är åsikterna vettiga även om man ibland undrar om en människa kan vara så säker på sina åsikter.

Det kan hon naturligtvis inte, så säker kan man bara vara i tonåren och det är den säkerheten som Emma Hamberg har med sig när hon skriver. Jag själv skulle aldrig ha uppskattat boken i tonåren tror jag, den är allt för oromantiserad för den gudsförnekande romantikern som jag vill minnas jag var i tonåren (dock skulle min slags romantik i denna bok förstöra den och göra den till något annat). Sex, jag skulle inte ha sex förrän jag gifte mig, men jag misslyckades. Vid 18 års ålder begick jag detta mysterium helt utan guidning och kondom. Nu har jag tagit igen något trots allt med denna lättsamma bok i ett allvarligt ämne.

Csabi Urbán

Publicerad: 2004-08-29 00:00 / Uppdaterad: 2014-11-01 08:49

Kategori: Recension | Recension: #1318

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?