Nyhet

Finne kammade hem nordiskt litteraturpris

Det är 19 år sedan en finsk författare fick Nordiska rådets litteraturpris. Men idag, fredag, meddelar rådet att den finske författaren Kari Hotakainen är cirka 47 000 euro rikare. Han får priset för sitt sjunde verk "Löpgravsvägen" med motiveringen att den "skildrar upplösningen av det nordiska välfärdssamhället, parodierar och ironiserar sin samtid och inte minst den traditionella mansrollen".

Nordiska rådets litteraturpris ges för ett skönlitterärt verk som skrivits på ett av de nordiska ländernas språk. Det kan vara en roman, ett drama, en dikt-, en novell- eller essäsamling eller annat verk. Verket ska uppfylla höga litterära och konstnärliga krav. Avsikten med priset är att öka intresset för grannländernas litteratur och språk samt för den nordiska kulturgemenskapen. Litteraturpriset kan inte sökas. En nordisk bedömningskommitté utser pristagare.

Litteraturpriset överlämnas till Kari Hotakainen den 2 november 2004 i anslutning till Nordiska rådets session i Stockholm.

Mikael Lehikoinen

Publicerad: 2004-02-27 16:45 / Uppdaterad: 2004-02-27 16:45

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?