Recension

: Affairen vid Ratan
Affairen vid Ratan Björn Holm
2003
Wahlström & Widstrand
3/10

Släpp upp bromsen, Holm!

Utgiven 2003
ISBN 91462002978
Sidor 393

Om författaren

Björn Holm delar sin tid mellan Sverige och utlandet och är en flitig författare av historiska romaner varav många utspelar sig under den svenska stormaktstiden.

Sök efter boken

1809 publicerades Ehrnfred Gravallius Resa ifrån Gräddö till Ratan eller berättelsen om Kust-Arméens Expedition till Vesterbotten i aug. månad 1809. Författare till verket var bataljonsprästen vid Södermanlands regemente Ehrnfred Gravallius själv och med sina nedtecknade upplevelser från samma år kan man säga att han är världens första krigskorrespondent.

Händelserna utspelar sig alltså när den ryska armén härjade som värst på svenskt territorium och de svenska stridskrafterna var på defensiven. För att hejda den ryska framfarten skickades emellertid den svenska flottan norrut och ankrades upp utanför byn Ratan.

Det är kring detta stoff som Björn Holm bygger sin roman och med dessa förutsättningar skulle det också kunnat bli en både spännande och intressant berättelse. Så blev det tyvärr inte! Affairen vid Ratan lider av sin författares nitiska förstudier och kunskapsstolthet. Som historieintresserad uppskattar jag att detaljer i de historiska kulisserna är riktiga och att historien är väl förankrad. Det ger en trovärdighet åt själva berättelsen men i vissa fall hamnar själva historien i vägen för berättelsen. Det gör det här när Holm i tid och otid rabblar upp kulturhistoriska anekdoter och målar med alltför små penslar.

Historien om prästen Gravallius och de andra karaktärena börjar luta redan ombord på linjeskeppet Adolf Fredrik. Att läsa boken känns tack vare detta som att gå i uppförsbacke, klampa i en av de myrar som omnämns i boken eller som att köra bil med handbromsen i.

Det är synd för själva historien har potential och emellanåt är Holms skildringar också riktigt bra som exempelvis när han beskriver de otäcka striderna. Då kan man för en stund koncentrera sig på karaktärerna och deras öden men dessa partier är som förstått inte i majoritet.

Per Warmark

Publicerad: 2004-01-19 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-18 13:51

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1056

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?