Recension

: Jaga inte oss
Jaga inte oss Eva Lindström Eva Lindström (illustratör)
2022
Alfabeta Bokförlag
9/10

Enkelt om svåra demokratifrågor

Utgiven 2022
ISBN 9789150122244
Sidor 32

Om författaren

Eva Lindström har gett ut ett stort antal hyllade och egensinniga bilderböcker, bland annat I skogen och Min vän Lage. 2022 fick hon Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA). Hon har varit nominerad till Augustpriset ett tiotal gånger. Lindström är utbildad vid Västerås konstskola och Konstfack, och är ledamot av Svenska barnboksakademien. Hon har också medverkat i bland annat Arbetarskydd och Kamratposten och gjort flera tecknade kortfilmer.

Sök efter boken

Ekorrarna hatar jakt, men älskar gymnastik och nötter. Haren är deras bästa vän. På ett möte i samlingslokalen hålls en omröstning. Ska jakt vara tillåten i Skogen? Ekorrarna och Haren röstar nej, men de flesta röstar ja.

Det är så här demokrati kan fungera. En fråga kan vara okej eller likgiltig för de flesta, men väldigt ingripande och dålig för några.

Eva Lindström har gjort ännu en bilderbok med tydlig signatur. Den har dova illustrationer i vattenfärg och korta, underfundiga meningar.

Ett skott har träffat Harens ena öra. Vi tröstar henne och hjälper till med ett bandage. Du måste lova att vara försiktig, säjer vi. Men det vill hon inte.

Ämnet är på ytan busenkelt men samtidigt superkomplicerat. Vad blir konsekvenserna när en majoritet inte förmår leva sig in i minoritetens villkor och behov? Är det okej att det stora flertalet bara dundrar på utan fantasi eller lyhördhet? Och varför ska den som är starkast bestämma?

Boken ger inga entydiga svar, men det är bra att läsaren får ställa sig själv den typen av frågor.

Mattias Lahti Davidsson

Publicerad: 2024-02-26 00:00 / Uppdaterad: 2024-02-25 18:09

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #9114

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?