Recension

: Verkligheten
Verkligheten John Ajvide Lindqvist
2022
Ordfront förlag
6/10

Bra teve

Utgiven 2022
ISBN 9789177752189
Sidor 156

Om författaren

john ajvide lindqvist författarporträtt

Fotograf: Mia Ajvide

John Ajvide Lindqvist är född 1968 och uppväxt i Blackeberg. Han ville bli något hemskt och fantastiskt. Först blev han trollkarl, kom tvåa i Nordiska mästerskapen i korttrolleri. Sedan var han ståuppkomiker i tolv år. Till slut blev han skräckförfattare.

Hans böcker är utgivna i över trettio länder. Han tilldelades en Guldbagge för sitt manus till filmatiseringen av debutromanen Låt den rätte komma in.

Sök efter boken

Utan att ha varken följarskara eller försörjning av sociala medier kan jag ändå bli alldeles förfärligt trött på hur de fungerar och på alla de där påstridiga utropen om att man måste tänka på logaritmerna och hur ens inlägg tas emot.

Vilken tid ska man posta, hur många hashtags ska man ha, hur många ämnen får man skriva om? Får man ha flera olika intressen och egenskaper eller blir det otydligt för följarna?

På något sätt är det som att vi alla tvingas formulera oss för att blidka logaritmerna. Jag blir förfärligt stressad av allt det där, och det trots att jag alltså egentligen inte behöver bry mig det minsta.

Och jag tror knappast att jag är ensam.

Om detta skriver Ajvide Lindqvist sin senaste roman Verkligheten. Och det blir så där krypande läskigt som det alltid blir i hans böcker. Men kanske också lite mer satir och humor än vanligt?

Romanen handlar om att göra ”content” (detta förhatliga nyord!) av sitt liv. Den rör sig kring aktuella frågor om hur stort glappet blir mellan det verkliga livet och det spelade och om hur långt man är beredd att kompromissa med sig själv och sitt liv för att publiken skall fortsätta titta.

Huvudperson är Heidi Hallberg. Hon lever tillsammans med sin man, styvdottern Alice och två yngre barn. Alice har en populär youtubekanal om smink och mode och är stjärnan i ”Hemma hos Hallbergs”, den realityserie de upplåter sitt hem och sina liv till.

Den lite såriga relationen mellan Heidi och Alice uppskattas av produktionsteamet och de spär gärna på den, det blir ”bra teve”. Alice relation med pojkvännen är däremot kanske lite väl bra och utgör kanske rentav ”tråkig teve”?

Heidi är inte dum, hon ser vad som pågår och är egentligen trött på alltihop, men går ändå med på att fortsätta att spela deras spel. Hon går lojt med på att tapetsera om gästrummet som ett projekt tillsammans med mannen där hon vet att de helst vill spela på att hon har tummen mitt i handen. Rummet behöver verkligen inte tapetseras och de tapeter som produktionsbolaget valt är av en sort som Heidi avskyr. Men hon fogar sig, och produktionsledaren lovar att de kan återställa rummet när de är klara med inspelningen av just det projektet.

Heidi fogar sig, men påminner sig ibland om att hon faktiskt inte skrivit kontrakt för den här säsongen, behöver hon egentligen vara med? Hennes yngsta barn förskonas från att vara med i själva serien men de avskyr kamerornas återkommande närvaro och undrar hur länge de egentligen skall behöva ha det så här? Och börjar inte själva verkligheten skeva lite ibland? Insekter som försvinner spårlöst och trappsteg som byter läge, vad beror allt på?

Tankarna går förstås till Wahlgrens värld och liknande realityshower med kändisar. Man undrar hur det är att leva sitt liv genom en kameralins och hur mycket man kan klara av att leva sitt eget liv med ett produktionsbolag som alltid hänger en i hälarna. Som gör allt för att få bra teve men absolut ingenting för att du skall må bra. Snarare tvärtom kanske?

Men detta är ju inte en dokumentär om dokusåpor utan en skräckroman. Och efter ungefär halva romanen så drar den iväg mer åt skräckhållet. Och då tycker jag att den tappar lite. Det går liksom överstyr och jag tycker att den tappar lite av den där fina satiren som inledningen av boken hade.

Men trots romanens slut tycker jag att detta är en mycket läsvärd roman om vår tid. Om hur vi låter oss ägas av sociala medier och hela tiden hetsas till att skapa innehåll som mediebolagen tjänar pengar på och som gör oss till robotar mer än människor.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2022-08-10 00:00 / Uppdaterad: 2022-08-09 19:21

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8847

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?