Gästrecension

: Den hemliga gåvan
Den hemliga gåvan Natasha Lester
2021
Bazar
9/10

Vänskap, kärlek och sjutusan till kvinnor

Utgiven 2021
ISBN 9789170286124
Sidor 500
Orginaltitel The Paris Secret
Översättare Johanna Svartström
Först utgiven 2021

Om författaren

Natasha Lester är en av Australiens mest populära och bästsäljande författare. Med sina historiska kärleksromaner har hon fått en stor och hängiven skara fans över hela världen. Natasha bor med sin familj i Perth och när hon inte skriver älskar hon att samla på vintagekläder, resa och yoga.

Gästinformation

Jag har alltid älskat böcker. Intresset började nog med “Fem myror är fler än fyra elefanter”. Knäckte läskoden när jag följde programmen och har skrivit och läst sedan dess. Jobbar som barnskötare med de yngsta barnen där vi läser och leker med ord som en favoritsyssla. Jag är nog allätare vad gäller böcker och hittar jag en författare jag gillar så vill jag läsa allt av den. Skaffade bookstagram 2018 och det är bland det bästa jag gjort.

Sök efter boken

Den hemliga gåvan är den andra boken jag läser av författaren. Den första boken Den franska fotografen var så bra att jag var rädd att bli besviken på denna, men det behövde jag inte vara orolig för. Tycker att denna bok till och med var snäppet vassare.

Det märks att Natasha Lester tar sitt research-arbete på allvar då det känns som jag är där tillsammans med karaktärerna och verkligen känner med dem. Även denna bok är inspirerad av verkliga berättelser, den här gången från kvinnliga piloter och spioner under andra världskriget. Den är också inspirerad av historien om Christian Dior och hans syster, Catherine, som var aktiv i den franska motståndsrörelsen.

Vi följer Sky, Kat, Nicholas, O´Farrell och Margaux under andra världskriget. Kvinnorna som gång på gång måste vara bättre än männen, med sämre förutsättningar och villkor. De transporterar plan från ena änden av Storbritannien till den andra i öppna kabiner. De fryser halvt ihjäl på vägen och måste bäras ut ur cockpit. Då ses de som svaga. De får inte använda radio eller navigationsutrustning utan bara karta, kompass och klocka. De måste flyga så lågt att de kan se marken och navigera med hjälp av landmärken samtidigt som de ska undvika spärrballonger, luftvärnskanoner, kustförsvar och begränsningar i luftrummet. Under läkarundersökningar behöver de ta av sig kläderna, bara för att de är kvinnor. Vid flygtest behöver kvinnorna starta och landa planen fler gånger än männen, även om de har fler timmar i luften och mer kunskap, bara för att de är kvinnor.

Jag blir så arg när jag läser detta samtidigt som jag skrattar högt ibland då kvinnorna är så smarta när okloka karlar försöker stoppa dem. De hittar alltid lösningar på hur de ska kunna fortsätta, dessa starka kvinnor. Jag gråter när vi följer några av historierna in i koncentrationslägren. Förnedringen, smutsen, ondskan, avsaknaden av mänskliga känslor. Hur kan människor bete sig så mot andra människor? Det kommer jag aldrig att förstå.

Parallellt får vi följa Kat och Elliott under 2012. Kat jobbar som modekonservator i Australien med uppdrag på andra platser i världen emellanåt. När hon är i England på jobb ber hennes mormor henne att titta till hennes hus i Cornwall. Där upptäcker Kat en samling Diorklänningar som hänger i en garderob. Hur kommer det sig att mormodern har original-klänningar av den kände modeskaparen gömda i det lilla huset på klippan? Elliott är författare och håller på att skriva en bok om kvinnliga spioner och undrar om Kat kan hjälpa honom. När hon är i England ses de för att prata om boken och bygger samtidigt upp en stark vänskap. Tillsammans nystar de i sambandet mellan klänningarna, huset och Kats mormor. Nu ser jag verkligen fram emot Natashas kommande bok En ny värld som kommer i juni.

Lotta Söderlund

Publicerad: 2022-02-27 00:00 / Uppdaterad: 2022-02-26 14:26

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #8724

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?