Recension

: Krysantemum
Krysantemum John Steinbeck
2018
Novellix
8/10

Förspilld kvinnokraft

Utgiven 2018
ISBN 9789175892856
Sidor 25
Orginaltitel The Chrysanthemums
Översättare Alva Dahl
Först utgiven 1938

Om författaren

John Steinbeck (1902-1968) var amerikansk författare och växte upp i Salinas i Kalifornien. Han studerade litteraturhistoria och marinbiologi, utan att avlägga någon examen. Genombrottet som författare kom när han under 1930-talet skildrade den stora depressionen i Kalifornien. 1962 tilldelades Steinbeck Nobelpriset i litteratur. Hans allra mest kända böcker är Möss och människor (1937), Vredens druvor (1939) och Öster om Eden (1953).

Sök efter boken

Det finns kraft i landbrukarhustrun Elisa Allen. Kraft att lägga på blomsterrabatterna, på fönsterputsning och rena dörrmattor. På ett kvinnligt territorium tydligt skilt från makens stall, traktorer och hagar.

Uttalat finns inga förebråelser, ingen längtan. Bara en frånvaro av tillräckliga mål för hennes energi. Hennes ”starka fingrar”, ”terrierfingrar”, håller effektivt skadedjuren borta från blommorna.

Hennes ansikte var ivrigt, moget och välformat; till och med hennes sätt att klippa var överdrivet ivrigt, överdrivet kraftfullt. Krysantemumstjälkarna tycktes för små och späda för hennes energi.

Den här kvinnan borde ha barn, det förstår man ju. Hon är trots allt trettiofem år. Kanske behöver hon helt enkelt få ligga. Eller är det faktiskt en livsuppgift hon saknar? Kunde hon inte fått rida med upp i bergen och hämta hem boskapen, istället för att sitta hemma och tröstlöst försöka hålla Salinasdalens damm borta från dörrmattan?

Nå, det här är förstås 1930-tal och, som det så längtansfullt kan uttryckas nu för tiden, män är män och kvinnor är kvinnor. De agerar inom de ramar de är givna. Dessa är tydligt särhållna och deras gränser nästan omöjliga att ens kommunicera hjälpligt över.

Krysantemum är en hjärtskärande liten novell om mäns och kvinnors olika roller och villkor, och jag får nog inse att Cathy i Öster om Eden, en karaktär som fullkomligt fängslat mig nästan så länge jag kan minnas, även om hon är väsensskild från Elisa Allen också är besläktad. John Steinbeck sätter dem kanske inte särskilt ofta i fokus, så som han gör här, men nog ser han dem alltid, det gör han.

Ella Andrén

Publicerad: 2019-10-07 00:00 / Uppdaterad: 2019-10-06 16:07

Kategori: Recension | Recension: #7872

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?