Recension

: Vi bakar bullar
Vi bakar bullar Sarah Vegna
2018
Olika förlag
7/10

Bullfest, bullfest hela dagen

Utgiven 2018
ISBN 9789188347251
Sidor 32
Illustratör Astrid Tolke

Om författaren

Sarah Vegna bor i Kungsör. I Vi gör-serien skildras hur vardagssysslor blir till äventyr när barn får delta, serien inleddes med Vi tvättar bilen. Sarah Vegna har alltid gillat att göra vardagliga saker med sina barn och hon tycker att det är viktigt att barn får testa saker.

Sök efter boken

Lite smör.
Lite socker.
Och kanel!

Smeta och kleta.
På pappa?

Vi bakar bullar är en bilderbok men även en kokbok för barn mellan noll och tre år. Här finns inget exakt recept på kanelbullar, men boken går på ett pedagogiskt sätt igenom hur en bakar bullar, steg för steg.

Huvudpersonerna är en pappa och ett barn som inte är könat, vilket gör det lättare att identifiera sig. Det känns fint att det är en pappa som får baka tillsammans med sitt barn. Vi behöver fortfarande fler sådana berättelser. Att baka bullar tillsammans kan vara en nog så spännande vardagssyssla som skapar gemenskap.

vibakar

Det är en enkel och vardaglig historia med mycket att prata om under tiden en läser boken. Många viktiga ord att lära sig såsom smula, smälta, blanda, knåda. Illustrationerna andas värme, omsorg och humor. Det är avskalat så detaljerna sticker ut. Personerna har mörk hud och det känns inkluderande. Det jobbas mycket med blickar och miner och jag gillar att allting inte är skimrande och perfekt. Det spills, kladdas och torkas. En fin detalj som aldrig nämns men som syns i bilderna är att bullarna verkar vara veganska. Det bakas nämligen med margarin och sojamjölk och inga ägg syns i bild.

Även väntan blir en del av historien. En vetedeg ska som bekant jäsas två gånger, och det kan vara tråkigt att behöva vänta. Då får en hitta på andra saker för att få tiden att gå. Men tillslut är det dags att grädda bullarna.

vi_bakar_bullar25

Och sedan återstår det bara det bästa, att äta bullarna. Vi bakar bullar är en fin liten historia för yngre barn som handlar om att göra saker tillsammans. Det behöver inte handla om en lyxig utlandsresa utan det går bra att göra något tillsammans hemma.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2018-04-03 00:00 / Uppdaterad: 2018-04-02 20:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7296

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?