Recension

: Bonniers vegetariska kokbok
Bonniers vegetariska kokbok Cecilia Lundin och Ulla Karlström
2013
Bonnier Fakta
8/10

Mustigt och vackert grönt

När jag som artonåring flyttade hemifrån för första gången (det blev fler gånger) blev jag sambo med vännen Johanna som var vegetarian. Samtidigt blev jag ihop med en snubbe som var vegetarian sedan födelsen. Jag hade aldrig varit någon köttmänniska. Dels var jag uppväxt med mycket grönt, dels tyckte jag inte att det där processade halvfabrikatet som kallades korv och köttbullar smakade mig. En kan säga att min vegetarism växte fram därifrån i Rissnelyan. Jag blev mer och mer ointresserad av de få kött-cravings jag bar med mig. De som stannade längst var hårdstekta varianter av bacon, lövbiff och grillkorv. Cancerogent så det förslår. Då hade jag behövt Bonniers vegetariska kokbok.

Det är en allomfattande kokbok som innehåller lite näringslära, frukost-, lunch- och middagstips, protein, fredags- och lördags- och söndagsrecept, mat från olika länder, årstidsbunden mat samt mingel och fest. Insprängt presenteras olika ingredienser såsom kålsorter, nötter och frön, örter, frukt med mera. Här bjuds vi på närmare 300 vegetariska recept, till många får vi även ett alkoholhaltigt dryckestips. Här finns mat för alla lägen. Ibland orkar du mindre och då finns det recept med genvägar såsom färdiga falafelbollar, medan du i ett annat recept får lära dig att göra just falafel.

bonniersgröna

Så gott som alla maträtter är illustrerade med fotografier, vilket är trevligt. Dessutom smyckas boken med vackra, stiliserade illustrationer av Lukas Möllersten. Ungefär varannan sida innehåller fotografier och varannan recept. En receptsida innehåller oftast två, tre recept varav en efterrätt. Det är inga konstiga ingredienser utan moderna produkter. Detta är ingen veganvänlig kokbok, nästan alla recept innehåller mjölkprodukter och/eller ost och alternativen får du räkna ut själv. Det hade varit trevligt med fler veganska recept och att det gavs alternativ till vad en kan byta ut mjölken och osten emot. På så vis hade denna mustiga kokbok breddats ännu mer.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2014-12-20 00:00 / Uppdaterad: 2014-12-15 22:15

Kategori: Recension | Recension: #5962

2 kommentarer

Den viktigaste informationen saknas i recensionen: Innehåller kokboken främst klassiska rätter där grönsakerna får vara grlgrönsaker; eller är det främst recept på vegetariska biffar, bullar etc. som efteeliknar kött?

Claire Oregistrerad 2021-03-02 22:34
 

Åh vad fint med en kommentar på en drygt sex år gammal recension. Jag var tvungen att ta ut kokboken ur bokhyllan och bläddra lite. Skulle säga att grönsakerna för det mesta får vara sig själva faktiskt. Blev sugen på att pröva fler recept ur denna fina bok, det var alldeles för länge sedan.

Anna Liv Lidström Redaktionen 2021-03-06 18:30
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?