Nyhet

Vecka 27: Ryssland och USA

Utanför kvittrar fåglar, duvor kurrar. Dovt hör jag trafiken. Fiskmåsarna kastar sig som fallskärmshoppare genom luften. Det är mulet och från räcket på balkongen hänger mitt täcke och vädras i den kyliga luften. Bredvid ur balkonglådorna sträcker sig ogräset mot himlen som Jacks bönstjälkar i väntan på samma mytiska mening med sitt liv. Under skrivbordet fryser mina fötter i sockarna. Lugnet går att finna ändå, även när solen inte skiner. Kanske än bättre, för ingen strand stressar. Den här dagen har potential att bli vad som helst, inget annat styr mig.

Idag skriver jag om Snöstormen, senaste boken av hyllade ryssen Vladimir Sorokin. Den är mestadels läst på stranden med ena armen som skydd för solen. Jag fascinerades av det övernaturliga men blev inte lika frälst som alla andra verkat bli.

På onsdag skriver Kari om Higgspartikeln av Jim Baggot. Makalöst spännande om kvantfysik, hävdar hon. Det blir tio poäng till Baggot som lyckas med att göra detta knepiga ämne lättillgängligt.

På torsdag är det USAs nationaldag, och då blir det ungdomsböcker om och från USA, dåtid, nutid och framtid. Dagens är Moa Herngrens Homecoming Queen, om svenska My som är utbytesstudent i USA, men inte riktigt hamnar där hon drömt om, utan i en religiös liten håla i Mellanvästern. En roman som börjar bra, tycker Ella, men som lite tappar bort sig själv längs vägen.

På fredag skriver Marcus om Jenny Lantz bok Trendmakarna som undersöker hur trender blir till i modebranschen. Trots att alla som jobbar med mode verkar obekväma med att prata om trender har Lantz lyckats fördjupa sig ordentligt i ämnet. En bok för alla som plöjer dokumentär efter dokumentär om de ensamma modeskapargenien med gudabenådad smak och nu vill se andra sidan av myntet.

Och på lördag är det temadag: ”På film och teve”. Vi samlar böckerna om och bakom aktuella filmer och teveserier, och dagens blir den amerikanska författaren och performancepoeten Sapphires Precious, romanen bakom filmen med samma namn.

Veckan avslutas med att Anna C skriver om Helena Österlunds prosalyriska romandebut Kari 1983, om flickan Kari som befinner sig vid en sjö en het sommardag i augusti 1983. En språkligt avancerad, men egentligen inte så händelsesrik, roman som har en del gemensamt med Österlunds poesidebut Ordet och färgerna som kom för några år sen.

Jag vill även tipsa om att jag under sommaren kommer att ha ett intervjuprojekt på min blogg, där både kända och okända skrivande människor kommer att medverka. Det kickar igång redan i veckan, missa inte…

Lina Arvidsson

Publicerad: 2013-07-01 11:20 / Uppdaterad: 2013-07-01 11:20

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?