Krönika

Äntligen en riktig bokaffär!

Under bokens långa historia har den fått utstå en hel del prövningar, men varken biblioteksbranden i Alexandria, inkvisitionen eller Hitlers bokbål har på allvar hotat dess ställning. Det är väl först nu, under vårt nuvarande millenium som dess ställning blivit hotad. Kanske inte så mycket för dess idé som kunskapsbärare utan mer den form som trots allt sett ganska likadan ut sedan Gutenbergs dagar. Men så dyker plötsligt varianter upp, böcker som är ljudinspelningar av skådisar och böcker som bara består av ettor och nollor och levereras till köparen/lånaren via cyberrymden. Fast visst kommer nog pappersboken att stå sig ett bra tag till? Även om man förstås ska passa sig för att göra antaganden som räknesticksföretaget Facit gjort och påstå att e-boken bara är en fluga.

Någonting som däremot verkar vara i en mer akut fara än själva boken, är bokhandeln. Inte för att dessa försvunnit, tvärtom säljs ju böcker på fler ställen nu än någonsin tidigare och på vilken pressbyrå, bensinmack eller mataffär som helst kan du ju numera också köpa pocketböcker. Själva bokhandlarna finns ju också kvar även om de blivit hårt trängda av nätförsäljare. Tillgängligt och bekvämt har det alltså blivit, men också lite trist. För den vanliga bokaffären, som Bokia eller Akademibokhandeln (som ju för att ännu mer öka homogeniteten har slagit sina påsar ihop) fyller ju upp sina butiker med mer och mer produkter som inte är böcker. Mer pennor, mer spel och mer leksaker men också tyvärr allt mindre böcker. Och letar man efter en bok som inte tillhör de 50 mest sålda, så blir det helt klart svårare, då är ju nätshopparna mycket bättre. Att gå runt i bokhandeln och kika runt har därför blivit en allt tristare sysselsättning.

Därför blir jag så glad när jag av en slump kliver in på nyöppnade Aspuddens bokhandel, i just Aspudden. Det är en bokaffär av det slag som man önskar: en affär med böcker. Butiken är inte särskilt stor men ger direkt ett trevligt intryck. Den är fylld av böcker och inget annat (eller jo, de säljer också kylskåpsmagnetdockor föreställande författare, filosofer och allmänna världskändisar som tillverkats av arbetslösa amerikaner) och har mycket av det utan att ha antikvariatets röriga inredning med bokhyllor längs hela vägarna och kartonger över hela golven. Många genrer samlas här och det finns allt från Alfons Åberg till Foucault men utan att de för den sakens skull konkurrerar med närliggande Ica Aspuddens bestsäljarpockethylla. Det är helt enkelt en affär där man kan gå omkring och kika bland titlarna och både hitta dagsaktuella böcker som Mo Yan som ligger sida vid sida med Carl-Henning Wijkmarks Dressinen. Ja, det är den typ av bokaffär där man inte på förhand vet vad det är man kommer att köpa.

Nu har jag kanske inte varit helt uppriktig, för det är inte bara böcker i butiken. Här är även förlaget Tankekraft lokaliserat (jag tror att det är samma personer bakom förlaget som bokhandeln) och i januari öppnar de ett litet kafé, där man på vardagar kan äta soppluncher och de har brunch på helger. Men det är ju precis den typ av kringverksamhet som passar så bra till en bokhandel och som på intet sätt kommer att konkurrera ut själva böckerna. Så ni som bor i Stockholm och vanligen köper böcker via nätet eller i kedjorna, ge nyårslöftet 2013 att besöka Aspuddens bokhandel (Hägerstensvägen 130) och handla åtminstone en bok där istället. Visst låter jag som en reklampelare för bokhandeln? Det tar jag gärna, för öppnar man en riktig bokaffär och därtill inte mitt i city utan i en närförort tycker jag att man är värd all positiv uppmärksamhet. Jag har ju i alla fall inte fått betalt för detta. Och bokaffären är helt omedveten om min upphaussning.

Oscar Rooth

Publicerad: 2012-12-20 13:00 / Uppdaterad: 2012-12-20 21:53

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?