Recension

: Björnjägarens döttrar
Björnjägarens döttrar: en berättelse om sju systrar Anneli Jordahl
2022
Norstedts
7/10

Fuck samhället!

Utgiven 2022
ISBN 9789113118383
Sidor 333

Om författaren

Anneli Jordahl (född 1960) är författare och kulturjournalist. Hon har skrivit bland annat Klass – är du fin nog? (2003), Var kommer du ifrån? (2006) och romaner som Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) (2009), Augustenbad en sommar (2011) och Som hundarna i Lafayette Park (2016). Hon har också varit krönikör i DN På Stan, litteraturkritiker i Sydsvenskan och Aftonbladet, samt redaktör för och medverkat i en rad böcker.

Sök efter boken

En pappa fostrar sina sju döttrar till frihetsälskande individer som ska kunna klara sig själva. De blir inte ens registrerade i myndigheternas register när de föds, vilket illustrerar hans fasta beslut att hålla dem utanför samhället. När både han och mamman dött, flyttar alla sju döttrar ut i ödemarken. Femton mil från närmaste bebyggelse ska de jaga vilt, fiska och göra hembränt.

Deras öde hamnar i händerna på en författare som stöter på två av systrarna på en marknad. Skrönan tar form. Eller rättare sagt rivstartar.

Pappan och sedermera hans döttrar är marinerade i sin rebelliska föreställningsvärld. Samhället – det är något man räcker fingret till. Men i ödemarken är livet perfekt. I sjön finns fisk som njutningsfullt tillagas över öppen eld. I granskogen finns fågel och en och annan ekorre. När de har ätit viltet tar de vara på skinnen som kan säljas på vår- och höstmarknaden.

Det här är en grovkornig historia, som fått inspiration från Aleksis Kivis roman Sju bröder från år 1870, en klassiker i finsk litteratur. Jordahl har omplacerat berättelsen till nutid och de finska bröderna har också gett karaktärsdrag till respektive syster. De sju systrarnas liv skildras burleskt och humorgreppen är frekventa. Kvinnorna tilldelas nämligen privilegiet att svära, supa och röka utan hejd, vilket som bekant har varit förbehållet män i alla tider.

Den groteska tonen är dominerande men det finns också inslag av realism. Till exempel skildras en stressad handläggare på det kommunala socialkontoret som anländer till jobbet två timmar före arbetsdagens början. Ja. Det är enda alternativet för att hinna med de många ärendena. Tanken på att hon riskerar att drabbas av utmattning skjuter hon så klart undan med ännu en kopp kaffe.

För mig är ändå Björnjägarens döttrar en roman av den svartare sorten, främst för dess skildring av hur blixtsnabbt pennalismen utvecklas. Systrarnas grupptänk och isolering medför översitteri och påtvingad underkastelse. Allt liknar mekanismerna som också William Golding berättade om i Flugornas herre från år 1954. Äldsta systern Johanna har tagit på sig ledartröjan och fullföljer pappans önskan att hålla ihop gruppen. Den som opponerar sig, vilket minstingen Elga gör, får stryk så att det tar flera veckor för kroppen att läka.

Utöver våldsamma scener med översitteri skildras också kvinnors utsatthet i förhållande till män. Jordahl drar konsekvenserna av könsmaktsordningen till sitt yttersta och de värsta vidrigheterna är outhärdlig läsning. Jag minns att Carl-Henning Wijkmark skrev lika slugt i sin debutroman om nazisters festande i Jägarna på Karinhall från år 1972.

För mig gäckar Jordahls historia och är inte bara den skröna som läsaren kan småle åt. Satiren har öppningar som gör att man absolut kan drabbas av förtvivlan över döttrarnas agerande.

Till sist, en kort notering. Jag har också grunnat ett tag på berättaren, författaren som frossar i systrarnas öde. Hon är värd en särskild granskning, tror jag. Det är också möjligt att samma granskning borde göras på mig som läsare?

Lena Nöjd

Publicerad: 2022-11-20 00:00 / Uppdaterad: 2022-11-17 08:36

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8908

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?