Krönika

Anna C:s tio i topp på bokmässan

1. Göteborg
Staden på andra sidan landet visade sig från sin vackraste sida under bokmässan. Alla var glada och vänliga, löven virvlade röda över gatorna och varje spårvagnsfärd var som en enda Göteborgskliché.

Göteborg

2. Rum för poesi
Rum för poesi är bokmässans vattenhål för återhämtning. Helt ljudisolerat och svalt och med sköna stolar där man bara kan luta sig tillbaka och lyssna. Förmodligen är det här också den mest tacksamma platsen på mässan att läsa ur sin bok på.

3. Dagensbok-redaktionen
Alla andra har redan nämnt det. MEN att åka på bokmässa är också att åka på bokkollo, är att skapa relationer, komma varandra lite närmare, äta frukost tillsammans i ett blommigt kök, sova i samma soffa etc etc. Det är fint att ha en redaktion att hänga med, helt enkelt.

4. Mats & Sara-intervjun
Under en timme fick jag och Emelie träffa Sveriges just nu mest omtalade ungdomsboksförfattare Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg, som har skrivit landets mest omtalade ungdomsbok: Cirkeln. Det blev ett samtal som fördjupade, förklarade och även avslöjade lite (om än bara lite) om Cirkelns uppföljare.
Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

5. Att få se livs levande nobelpristagare
Det ska erkännas att jag varken läst Herta Müller eller Mario Vargas Llosa. Ändå var det stort att få se dessa livs levande nobelpristagare i verkligheten. Att de sen dolde sig bakom en vägg av moln gjorde inte saken sämre.

6. Alla snygga och finurliga montrar
Det märks att det är kreativa människor som har montrar på bokmässan. Här finns inte bara böcker utan också enhörningar, fjärilar, blommiga bokbussar, kylskåpsmagneter och småprylar i oändlighet.
bokbuss

7. Seminarium: Sveriges hemlösa barn med Åsa Anderberg Strollo och Anna Bonnier I Hoppas har Åsa Anderberg Strollo skrivit en socialrealistisk och hyperaktuell ungdomsroman som tar de bortglömda barnen och ungdomarna på allvar. Under de 20 minuter som seminariet varade lyckades hon och Anna Bonnier från Stockholms Stadsmission både förklara varför den här typen av böcker behövs och vilken roll ideella organisationer kan spela för unga människor.

8. Bang & Ottar-festen + Elin Grelsson
Bang och Ottar-festen hölls på Yaki-Da. Yaki-Da är ett stort gammalt hus med tusentals rum och i ett av dem spelade Elin Grelsson skivor. I ett annat spelade Johanna Koljonen och i en restaurang längst upp satt en fantastisk pianokvinna och spelade en cover på Hallelujah. På väggarna satt fastklistrade bord och nakna Mona-Lisor. Ni förstår att vi vill ha ett sånt här ställe i Stockholm va?

img_0057
9. Den arabiska maten
Forma Books bjöd på en storslagen sittning med bästa arabiska maten! Det tackar vi för.

UKON

10.Anna Hallberg/UKON
Jag missade det efterlängtade seminariet 00-talets lyrik, men fick istället se fina poeterna Anna Hallberg och UKON läsa från litteraturscenen mitt på mässgolvet. Om det bara hade varit lite, lite tystare runt omkring hade allt varit perfekt.

Anna Carlén

Publicerad: 2011-09-30 10:00 / Uppdaterad: 2011-09-30 18:29

Kategori: Krönika

3 kommentarer

Ja, minus den galna taxifärden till ingenstans då, så gillar vi Göteborg ;)

Lina Arvidsson Redaktionen 2011-09-30 12:07
 

men den var å andra sidan ett riktigt bottennapp!

Emelie Novotny Redaktionen 2011-09-30 12:44
 

Jag vill minnas två galna taxifärder, haha. Men annars så var det liksom ljuvligt och jag lider fortfarande av abstinens.

Anna Liv Lidström Redaktionen 2011-09-30 18:27
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?