Krönika

Linas 10 i topp på bokmässan

1. Mitt förlag!

Att ha ett förlag som är mitt känns ovant och stort, men Gilla Böcker är både trevliga och snygga. OCH roliga att festa med! Här nedan är Anna Danielsson Levin och Ada Wester, lite svettiga på första kvällens bokhandelsmingel.

img_3115

2. Seminariet Only queer cowgirls don’t get the blues

Karolina Bång har skrivit och ritat en av årets häftigaste böcker, som jag tidigare har recenserat här på dagensbok; den erotiska serieboken Cowgirls. I samtal med Johanna Koljonen och Birgitta Stenberg sa hon bland annat att hon ville visa att man kan klippa av sexet från kärleken, och att det var dags att rita en fitta för varje kuk.

3. Dockorna

img_3199

Jag och Anna Liv hittade övertrötta och flamsiga dessa tjusiga magnetdockor av kända ikoner. Ett måste! Jag köpte Frida Kahlo och Virginia Woolf och lät dem ligga med varandra i min väska.

4. Lina Neidestams autograf.

img_3198

Jag tycker om författare som tar sig tid, trots att människor köar och trängs omkring dem. Lina Neidestam signerade sin nyutkomna Maran, som jag efter att ha bläddrat lite i spontanköpte. ”Vill du ha en fe eller en mara?” sa hon, och småpratade under tiden som hon gjorde den lilla teckningen.

5. Moa Eriksson Sandberg och alla andra vänner man träffar på.

Moa Eriksson Sandberg, Johanna Persson och Lina Arvidsson.

Moa Eriksson Sandberg, Johanna Persson och Lina Arvidsson.

Moa Eriksson Sandberg har nyligen debuterat med boken Söta pojkar är bara på låtsas, på Rabén & Sjögren. Den är baserad på dagboksanteckningar från hennes tid på gymnasiet, och eftersom vi gick i samma gymnasieklass har jag sett fram emot att läsa boken. Dessutom var det kul att träffa henne, vilket nog inte har skett sen dess faktiskt. Med på bilden är även Johanna, ännu en gymnasiekompis. Regeln på Bokmässan är att det är svårt att stämma träff med någon, men det händer alltid att man springer på folk. Jag såg till exempel skymten av min läkare, som jag tyvärr inte hann hälsa på, men ändå. En av dagarna tog jag time-out från mässan och hälsade på Affe i hennes nya lägenhet och åt doughnuts med henne och hennes mamma. Det är också ett tips om du ska vara på mässan alla dagar: våga fly från den ibland…

6. Mitt omslag.

img_3116

Jag måste ju vara lite självupptagen och säga att en av de bästa grejerna var att se det utdrag som förlaget tryckt upp av min kommande roman, och delade ut som teasers till folk. Det är stort att se något man jobbat med så länge börja ta form som färdig produkt. Omslaget bestämdes för bara några dagar sen och jag är mycket nöjd. Det är en skapelse av Louise Bååth.


7. Seminariet Mens, onani och engångsligg.

Med risk att vara lite tjatig blev jag också överlycklig av detta seminarie med Ada Wester, Jenny Jägerfeld och Sara Ohlson. Varför skrivs det så lite om kvinnors mens? Varför är det mycket svårare att skriva en onaniscen, än en sexscen? Och parallellen till verkligheten, som jag själv inte kan hindra att dra: varför ska vi gå runt med våra tamponger i tjusiga designade små plåtburkar? Är det inte bättre att visa för våra ungdomar att mens är något naturligt som alla kvinnor har, och det är inget att skämmas över om man behöver be om en binda nån gång?

8. Redaktionen.

img_3136

Tjat, tjat, tjat, jag vet! Men hur kul är det att leta runt bland montrar, att dricka kaffe i pressrummet, äta resturangmat med det obligatoriska glaset vin, att mingla med kändisar, om man måste göra det alldeles själv? Att hänga med och komma närmare mina medarbetare på dagensbok var en stor behållning med vistelsen.

9. Seminariet Så fick kvinnor rösträtt.

Barbro Hedvall har skrivit boken Vår rättmätiga plats om den långa kampen fram till allmän rösträtt i Sverige. Med på seminariet var även John Chrispinsson som moderator och Birgitta Ohlsson från Folkpartiet. Jag glömmer jämt att Ohlsson är folkpartist, hon låter ju så vettig! Och det var hemskt intressant att höra Hedvall berätta om sufragetterna som fick utstå en hel del påhopp för sina åsikter, som var noga med att klä sig extra kvinnligt för att inte anses vara ”hälften män”, och som har gjort så att vårt samhälle blivit så fritt som det är idag. Den givna feministiska julklappen, konstaterade Ohlsson.

10. Alla böckerna man köpt!

img_3196

På Bokmässan köper man böcker man inte tänkt köpa, och böcker man tänkt köpa, och böcker som bara är lite billigare än annars så man känner att man måste. När dessutom författare ofta finns på plats och kan signera blir det nästintill omöjligt att låta bli, tycker jag. I år satsade jag åtminstone på mycket serieböcker, det verkar vara min grej nu. Jag tänker att det är bra, för att de åtminstone läses snabbt… Samtidigt är det fint att rada upp allt på vardagsrumsgolvet och se ut över höstens omvälvande läsning. Eller som min pojkväns son uttryckte det: ”Men seriöst!” Och det känner väl axlarna också, till viss del…

Bubblare till denna lista är seminariet Om nu kärnfamiljen är så fet med Liv Strömqvist, Lena Andersson och Mats Jonsson. Jag tyckte seminariet var alldeles för kort för att hinna komma fram till något vettigt. Men det var roligt, och extra spännande att min pojkvän då var in da house och satt och strök mig på benet, vilket var hyfsat distraherande.

Lina Arvidsson

Publicerad: 2011-09-27 10:07 / Uppdaterad: 2011-09-28 14:08

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?