Krönika

10 oumbärligheter på bokmässan

I år gör jag min fjärde bokmässa och har samlat på mig dessa tio oumbärligheter för att mässan ska bli en trevlig upplevelse.

1. Skor

Alla pratar om hur viktigt det är med bekväma skor på mässan. Som den skosnobb jag innerst inne är tycker jag att det är på tiden att vi pratar om vikten av att ha snygga skor på mässan. De här tar jag med mig:
07
Från vänster, stövlar från Shabbies, pumps från Christian Louboutin, ballerinor från Givenchy och snörkängor från Manolo Blahnik. Egentligen satte jag min skogräns vid tre par. Vilka ska bort?

2. Mingelkit = monterkarta, visitkort och handsprit

Bokmässan är ett enda stort mingelparty och minglar bra gör man bara när man är väl förberedd. Därför behövs monterkarta för att överhuvudtaget hitta till rätt monter. Visitkort för att den där viktiga personen som man vill nätverka med ska komma ihåg en efter mässans slut. Och handsprit. Inte för att jag egentligen lider av någon basillskräck, men inte ens jag vill skaka hand med hela mässan.
04

3. Måltidsersättning

Att jag efter det här inlägget antagligen kommer att mejlbombas av tonårsföräldrar, renlevare och andra moraliska är en risk jag får ta. Måltidsersättning är ändå en nödvändighet som jag inte vill vara utan på bokmässan. Anledningen: Maten som serveras på mässan är antingen smaklös wok eller slafsiga hamburgare och köerna dit är alltid kilometerlånga. Och man har ändå inte tid för lunch. Måltidsersättningen finns när du är hungrig, tar knappt någon plats i väskan och går att sörpla i sig under ett seminarium eftersom den varken kladdar eller luktar.
01
Observera att måltidsersättning endast är till för överlevnad på bokmässan och inte för banting. Måltidsersättning kombineras bäst med godis från montrarna på mässgolvet.

4. Den lilla svarta

Alla evenemang har sin klädkod. På bokmässan är klädkoden den lilla svarta. Och alla goda ting är ju tre.
06

5. Tygkasse

När man handlar jättemånga böcker samtidigt går det inte att bära dem i plastkassar vars handtag skär in i händerna. En eller flera stora och stadiga tygkassar att hänga på axeln är lösningen.
03

6. Herrtoaletten

Majoriteten av mässbesökarna är kvinnor och jag har inte tid att stå i kö.

7. MP3-spelare, öronproppar eller huvudvärkstabletter

Ljudnivån i mässhallen, speciellt på lördagen och söndagen är minst sagt öronbedövande. Det sorlas av tusentals besökare, intervjuas författare utrustade med mikrofoner, barn skriker, mobiltelefoner ringer, musik spelas.. Ja ni fattar. Då är det skönt att försvinna in i sin egen värld emellanåt. Favoritartisten i I-poden eller bara ett par riktigt bra öronproppar hjälper bra. Annars kommer det garanterat att behövas huvudvärkstabletter (kan även vara bra pga andra orsaker).
02

8. Rum för poesi

Ett annat alternativ för att få lite lugn och ro i mässhetsen är rum för poesi. Det ligger på andra våningen, ingår i entrébiljetten och där bjuds det fredag och lördag på massor av poesi. Här kan man vila benen och lyssna på både svenska och internationella poeter, bla Kristina Lugn, Malte Persson, Hanna Nordenhök, Nora Gomringer och en tolkning av Elfriede Jelineks texter.

9. Anteckningsblock

Att gå på seminarium utan anteckningsblock är som att gå på mingel utan visitkort. Glömskan är stor när man utsätts för alldeles för många nya intryck samtidigt. Och nya intryck finns det gott om på bokmässan. Skriv ner allt, tänk inte: jag kommer ihåg. För det gör man inte.
05

10. Rullväska

Allt gott har ett slut, så även bokmässan och då måste man kunna ta sig hem därifrån. Vilket inte alltid är det lättaste när man har 10-20 kg nyinhandlade böcker. Därför är en stadig och stor rullväska ett måste, och gärna någon som möter på centralen.

Emelie Novotny

Publicerad: 2011-09-21 15:30 / Uppdaterad: 2011-09-21 15:37

Kategori: Krönika

11 kommentarer

Vilken suverän lista!

Böckerx3/Metta Oregistrerad 2011-09-21 15:34
 

Tack för en matnyttig lista. Fast jag kommer nog att strunta i näringsdrycken och knapra kexchoklad istället.

Sonja Oregistrerad 2011-09-21 21:10
 

Lycka till! och jag röstar på att dina Louboutin ska bort, dom verkar opraktiska på en bokmässa med värkande fötter…

Sofie Oregistrerad 2011-09-21 21:40
 

Jag har prickat in åtta av tio, så jag klarar mig nog ganska bra.

Anna Liv Lidström Redaktionen 2011-09-21 23:27
 

Metta och Sonja, tack!

Sofie, Louboutinpumpsen går att packa ner i tygkassen, då kan dom användas till minglen, så får ballerinorna stå för springet på mässgolvet.

Anna Liv, vilka två punkter var det du missade?

Emelie Novotny Redaktionen 2011-09-21 23:45
 

Louboutinpumpsen ett absolut måste, inte bara för att dom är snygga – klackhöjden ger översikt i havet av minglare.

Också nyfiken på vad Anna Liv glömde!

Jenny Oregistrerad 2011-09-22 11:45
 

Nu fattar jag sista raden på punkt 10. Ring när det börjar dra ihop sig så ska vi se om jag kan fixa det.

Peter Novotny Oregistrerad 2011-09-24 22:32
 

pappa, JA! jag ringer. gäller erbjudandet hela redaktionen?

Emelie Novotny Redaktionen 2011-09-24 22:44
 

Anna Liv hoppade över nr 3 och nr 7 men jag överlevde ändå.

Anna Liv Lidström Redaktionen 2011-09-25 22:50
 

Briljant lista och rolig!! Kommer garanterat att köra på måltidsersättning i år!

Marcus Oregistrerad 2012-09-25 21:02
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?