Krönika

Camillas bokhylla

För ett halvår sedan flyttade jag in i den studentlägenhet där jag bor. Det viktigaste var att få plats med böckerna, jag köpte tre nya bokhyllor med plats för alla böcker plus några till. Antalet växer monstruöst så jag nu funderar på att köpa ytterligare en bokhylla, jag skulle inte komma på tanken att rensa ut någon av mina böcker. Jag har en relation till alla mina böcker. Jag kommer ihåg när jag köpte eller fick de flesta av dem och har jag väl hunnit läsa dem, är det kört. Då är de i mitt hjärta. Jag är en boknörd och skäms inte för att böckerna tar störst plats i mitt hem men det är förmodligen på grund av mängden böcker som jag bor större än många jag känner.

bokhyllor2bokhylla1

Somliga placerar böckerna i bokstavsordning, andra färgkoordinerar. Jag placerar mina böcker efter genre. Fantasy, historiska romaner, deckare, science fiction och dystopiska romaner jämte, chic litt och tantsnusk (som jag ironiskt nog placerar bredvid min feminstiska litteratur, notera att alla de omslagen går i rosa eller lila) trängs med samtida skönlitterära giganter, några skämsböcker, gamla klassiker, nobelpristagare och poesi och en hel radda dagböcker.

1000 Pin-Up Girls
Jag gillar snygga coffee table books; 1000 Pin-Up Girls är en av favoriterna just nu. Den har intresserat många av mina besökare.

Barnböcker med fina illustrationer är en annan favorit. Högst på önskelistan står just nu Shaun Tan, men Oscar K. och Dorte Karrebæk gör också snygga och ruskiga böcker.Lägret och Idiot

Missan som alltid sög på tummen
Det här är en av de allra första böckerna jag förälskade mig i som liten.

Sara Stridsberg är en av många favoriter. Efter att ha läst hennes Drömfakulteten köpte jag Scum Manifest av Valerie Solanas som Sara Stridsberg inspirerades av i sitt skrivande. Drömfakulteten och Scum Manifest

Svält
Den sista av mina böcker jag visar er är Svält av Knut Hamsun. Den ser inte mycket ut för världen men det är en av de allra bästa böckerna jag någonsin har läst.

Jag spanar alltid in bokhyllan när jag är på besök hos någon för att få tips och för att jag tror att det säger något om en person vad han eller hon läser. Jag hoppas ni har uppskattat den lilla tjuvtitten i mina bokhyllor.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2011-08-15 10:00 / Uppdaterad: 2012-07-20 10:29

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?