Recension

: Stilsäkert
Stilsäkert: Färg, mönster och rymd Tricia Guild
2010
Bokförlaget Max Ström
10/10

Uppfyllda förväntningar

Utgiven 2010
ISBN 9789171261977
Sidor 256
Orginaltitel A certain style
Översättare Åsa Jonason och Hans-Jacob Nilsson
Först utgiven 2010
Illustratör Fotograf: James Merrell
Medförfattare Elspeth Thompson

Om författaren

Tricia Guild är inredningsdesigner och formgivare. Hon grundade 1970 i London företaget Designers Guild, som blivit världsberömt för sina nyskapande produktioner av tyg, tapeter och möbler. Hon har gett ut ett flertal böcker om inredning.

Sök efter boken

Stilsäkert är en stor, tung och vacker bok med stora uppslag och omväxlande blankt och matt papper. Det är en sådan där bok som man bara kan läsa sittandes vid ett bord, eller möjligtvis i en soffa med boken vilandes i knäet. Om man inte tänkt bläddra så länge vill säga, annars finns risk för blodförstoppning i låren.

Jag har alltid varit förtjust i Tricia Guilds inredning, jag är svag för den blommigt, romantiska engelska landsbygden samtidigt som jag gillar starka färger och precis där är Tricia Guilds design.

Vi får följa med genom ett antal olika hem som hon har renoverat och designat med färger, möbler, mönster. Det är inga små bohag hon har fått ansvar för utan en loftvåning i New York, ett engelskt lantgods, ett franskt slott samt en övernattningslägenhet i Paris. Det är nästan skrattretande när det som i boken framställs som en liten tillfällig boning innefattar en jättelik salong, ett ”litet” kök samt en romantisk boudour. Det är en helt annan värld än den värld som jag lever i, i min visserligen stora, men fylld av inneboenden, lägenhet i Rågsved. Därtill inreder Tricia Guild vissa av sina projekt med ”relativt liten budget” och det får mig också att le och fundera över vad det innebär med Tricia Guild-mått.

Rummet är inte bara vackert utan också praktiskt, med de båda schäslongerna som även kan fungera som extrasängar när huset är fullt av gäster.

Trenden i att allt runt omkring oss ska identifiera ens person håller i sig och det finns en inredningshets att förhålla sig till. En hets som föder inredningsmagasin, artiklar, reportage och ett nytt språk att förhålla sig till inredning med. Det är ett språk som tar sig självt på väldigt stort allvar, ett språk som kanske fungerar hjälpligt på engelska men som på svenska mest blir ironiskt. Men det finns ingen ironi i ”vackert ljusspel”, ”svalt sofistikerat”, ”atmosfär av intimitet”, ”stark sensuell karaktär” och ”ljuvliga gästsviter”. Det är adjektiv som ”intrikat”, ”flexibelt” och ”utsökt”, färger som ”gul chartreuse”, ”blekt ljunglila” och ”vilsamt turkos”. Just därför kan jag inte låta bli att älska det, liksom grotta ner mig ordentligt i det, frossa i blommor, mönster och färger.

Färgsättningen med svart och vitt mot en botten av ecru och inslag av mörkt ceriserosa skänker värme utan att ge avkall på tydlighet. De vitmålade snickerierna och ceriserosa inredningsdetaljerna med svartvita inslag bidrar till ett ledigt och elegant helhetsintryck – och ger en föraning om vad som väntar i övriga rum.

Och trots att det förekommer mönster på väggen bakom trappan och i den svartvita mattan framför soffan så saknar de kulör – ett bevis på att till och med blommönster kan ges ett sobert och lätt maskulint uttryck.

Det är fantastiskt vackra bilder tagna av James Merrell och hela boken går i ceriserosa och limegrönt. Det är ett överflöd av färska snittblommor i varje rum och jag tänker att vem hade inte kunnat få till vackra rum med det överdådet av blommor, men sen tänker jag inte så mycket utan bläddrar bara vidare.

Mot slutet av boken sammanfattar Tricia Guild själv inredningsdesignens stora gåta:

Trots att alla rummen är väldigt olika finns det ändå en känsla av rörelse, av något förenande, en röd tråd som löper genom hela huset. Och det är denna kreativa och sammanbindande förmåga som utmärker all god design.

Stilsäkert är en perfekt coffee table-bok, en perfekt gå bort-present och en perfekt inspirationsbok eftersom den fyller alla förväntningar och fördomar som man kan ha inför den.

Emelie Novotny

Publicerad: 2011-03-06 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-06 08:51

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4059

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?