Krönika

Anna L läser Nam Le och blir förälskad…

…i boken, tonårsaktigt förtjust. Så förtjust att jag blir alldeles till mig av förväntan när jag ska få öppna den och läsa. Jag vill inte att den ska ta slut. Måste portionera ut upplevelsen, får bara läsa till och från jobbet. Och inte alla dagar. Måste växla med annat, med jobb, tidning, andra böcker. Jag, som inte gillar noveller. Noveller, vem skriver noveller nuförtiden? Alice Munro är det självklara namnet, några fler. Men annars…inget….

Den har också skapat kalabalik i min bokcirkel. Mailen går kors och tvärs, allt mer uppgivna.

”den är slut!”
”Adlibris har tagit bort min beställning, den är slut hos förlaget!”
”Om ni ser ett ex, köp!”

Jag håller lyckligt i mitt exemplar när jag sitter på gröna linjen. En tjej tittar konstigt på mig, liksom studerar lite för närgånget. Men folk gör ju sådant på tuben. Hon sitter ett par platser bort och ser lite besvärad ut. Tåget närmar sig Fridhemsplan och jag börjar plocka ihop mig. Jag ser i ögonvrån hur hon blir stressad, tar ett beslut, närmar sig.
”Du, var har du köpt den där? Boken alltså?”
Och så säger de att svenskar inte pratar med varandra i kollektivtrafiken. Det gör vi visst det. Men bara om viktiga saker.
Och jag svarar henne, ”Pocketshop på Götgatan”, och går av. Jag är lycklig. Jag har my precious i min väska. Bli lyckliga ni också. Skynda köp!

Anna Larsson

Publicerad: 2010-04-13 21:00 / Uppdaterad: 2010-04-13 21:00

Kategori: Krönika, Redaktionen Tipsar

5 kommentarer

Rekommenderar Sorgesång över Easterly av Petina Gappah!
Tyckte också jättemycket om Båten.

Evy Callmer Oregistrerad 2010-04-13 21:49
 

Oj, bäst att jag reserverar den på jobbet hör jag!

Stina Sigurdsson Redaktionen 2010-04-13 21:57
 

Finns många som skriver noveller, bra svenska tycker jag är Jonas Karlsson, Mirja Unge, Alejandro Leiva Wenger. Men för en som egentligen inte gillar noveller tror jag Nam Le är perfekt – hans texter är nästan snarare romaner, bara i miniformat.

Alice Thorburn Redaktionen 2010-04-14 11:36
 

Det låter ju som att man måste läsa den där boken. Jag blir nästan alltid lite avståndstagande inför hajper av det här slaget, men jag litar ju på er :)

Emelie Novotny Redaktionen 2010-04-14 12:42
 

Rekommenderar starkt Främmande jord av Jhumpa Lahiri, den bästa novellsamlingen jag läst på mycket länge. Båten ligger redan och väntar.

Cecilia A Oregistrerad 2010-04-14 14:10
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?