Recension

: ABBA i Amerika
ABBA i Amerika Leif Schulman och Charles Hammarsten
2010
Premium Publishing
6/10

Svenskt popvidunder

Jag såg fram emot den här boken. Den lät intressant och spännande i förhandssnacket och förlaget Premium Publishing har tidigare producerat helt fantastiska böcker i nostalgins tecken. Bäst så här långt är utan tvekan den stora boken om tidningen POSTER som kom ut för något år sedan.

ABBA i Amerika är främst en fotobok som dokumenterar den stora USA-turnén 1979 och även Japan-turnén det följande året. Den turné som kom att bli bandets sista. Faktum är att den 27 mars i år var det exakt 30 år sedan ABBAs sista konsert, vilken skedde i legendariska Budokan i Tokyo.

Boken är skriven av Leif Schulman och fotona är tagna av Charles Hammarsten. Den senare är numera hovfotograf på en av landets främsta skvallertidningar, Svensk Damtidning.
Båda jobbade 1979 för djuplodande Hänt i veckan och fick i uppdrag att bevaka turnén i USA för tidningen räkning. ABBA var vid det här laget gigantiska och många var intresserade av vad bandet hade för sig, vilket i sin tur sålde mängder med lösnummer.

Första versionen av denna bok kom ut redan i slutet av 1979, efter att Europaturnén var avklarad. Min tolkning är därför att denna nya bok egentligen bara är en uppdaterad och tillsnyggad version av första utgåvan. Tyvärr blir jag dock ganska besviken. Tonvikten ligger självfallet på bilderna, men inte ens där tycker jag riktigt att man når ända fram. Visst är många av dem oerhört intressanta i all sin 70-talsglans, men något fattas.

Texten i boken är knapphändig och med tanke på den tid författarna spenderade tillsammans med bandet och den tillgång de måste ha haft till all form av dokumentation, är det en besvikelse. Nog måste det ha funnits betydligt mer att skriva om som skulle kunna vara av intresse för fansen, för det är ju en bok för fans. Det hela blir lite torftigt och när den sista sidan är läst får jag lite av känslan: Var det inte mer?

ABBA i Amerika är alltså något av en besvikelse, även om boken är snygg. Mycket yta, lite innehåll, tyvärr.

Niclas Müller-Hansen

Publicerad: 2010-04-13 00:05 / Uppdaterad: 2010-04-13 20:04

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3694

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?