Nyhet

Måns Wadensjö tilldelas Katapultpriset

Sveriges författarförbunds debutantpris Katapultpriset delas i år ut till Måns Wadensjö för hans roman Förlossningen. Motiveringen lyder:

”Det är en dokumentärt avspeglande och samtidigt gestaltande bok om ett område i livet och samhället som alltid omgärdats av såväl myters starka förställningar som vetenskapernas läror. Mjukt och med stor uppmärksamhet riktad mot arbetet på en förlossningsavdelning och på relationerna mellan dem som arbetar där skildrar Måns Wadensjö denna lilla värld som en rymd inuti den stora samhällskroppen. Det är inte en förlossning i sig som är i fokus, det är vad som dagligen händer på avdelningen som ges metaforisk och emblematisk karaktär – alla de i sig vardagliga skeendena där utgör ramverket till en port mot livet. I Förlossningen har Måns Wadensjö med stor insikt visat på människans dubbla roll som en varelse invävd i mytologi och historia och som beroende av vetenskap och rationalitet.”.

Jag läste Förlossningen bara för någon månad sen, det var en dag i sängen under täcket, det var en känsla av att inte riktigt hitta ut ur den labyrint som Förlossningen innebär. Att gå vilse bland röster och regler och sånt som är, bara för att. Det som samtidigt är stillestånd och framåtrörelse i Förlossningen är både trygghet och hot och jag kan inte avgöra om jag verkligen vill vara kvar där. Det är en känsla av att vilja få det gjort, få det avklarat. Kanske är det rösten, språket, det där att höra något som inte går att ta avstånd ifrån som gör det.

Ääven om upplevelsen av Förlossningen var smått obehaglig kan jag inte låta bli att vilja ha mer av den. Precis som motiveringen för priset lyder rör sig romanen så lätt mellan det som skulle kunna vara någon typ av verklighet och det som skulle kunna vara något helt annat, jag tror inte att det är fiktion, snarare något allsmäktigt.

Emelie Novotny

Publicerad: 2010-02-18 15:50 / Uppdaterad: 2010-02-19 09:40

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?