Recension

: Roma
Roma Steven Saylor
2008
Wahlström & Widstrand
5/10

Våldsam berättelse om den eviga staden

Utgiven 2008
ISBN 9789146218692
Sidor 635
Orginaltitel Roma: the novel of ancient Rome
Översättare Charlotte Hjukström

Om författaren

Fotograf: Jerry Bauer

Den amerikanske författaren Steven Saylor föddes i Texas 1956. Förutom att vara författare har han jobbat som redaktör och litterär agent. För oss svenskar är han mest känd för romanserien ”Roma Sub Rosa” som utspelar sig i antikens Rom och handlar om privatdetektiven Gordianus Hittaren.

Författarens hemsida

Sök efter boken

Steven Saylor är en mästare på att väcka liv i historien. Det vet alla som har läst hans böcker om Gordianus Hittaren. I den här boken tar han oss med på en resa som börjar med Roms födelse och sträcker sig tusen år framåt i tiden. Vi får följa både fiktiva och verkliga personers öden genom stadens våldsamma historia. Bland några av milstolparna kan nämnas Romolus och Remus, bortrövandet av sabinskorna, den galliska ockupationen, de puniska krigen och mordet på Caesar. Dessa händelser får vi se genom två av Roms första familjers, Potitus och Pinarius, ögon. Det som binder samman alla kortare berättelser med varandra är den nedärvda talismanen Fascinus, en bevingad fallos.

Det kan tyckas vara svårt att pressa in tusen år på 635 sidor, men boken känns mycket längre än vad den är. Förmodligen beror det på att den är så faktaspäckad och på att man som läsare hela tiden får stifta nya bekantskaper. Boken är egentligen en serie noveller som knyts samman till en enhet. Det blir därför inga djuplodande karaktärsbeskrivningar utan det hela ligger på ett ganska ytligt plan. Jag tror att boken skulle ha vunnit på att författaren inte hade gjort så täta nedslag i historien utan valt ut kanske hälften så många och utvecklat personerna och handlingen.

Steven Saylor är otroligt kunnig i Roms historia. Här känns det dock tyvärr som om han försöker få med så mycket fakta som möjligt, på bekostnad av den litterära behållningen. Till exempel känns dialogen ibland krystad, då Saylor ska undervisa oss i historia genom sina romanfigurers ord.

Bokens största problem är emellertid det omotiverade våldet. När det femtioelfte huvudet huggits av och lyckats rulla precis fram till det ställe där den som för tillfället är protagonist gömmer sig, alternativt svingats runt i triumf varpå blodet skvätt i protagonistens ansikte vill jag bara sträcka upp händerna i luften och säga: "Okej, jag fattar. Det var en grym och våldsam tid." Ibland är litterärt våld otäckt och / eller spännande, ibland känns det mest som billigt och motbjudande effektsökeri.

Att boken får betyget fem av tio beror inte på att den är halvbra rakt igenom. Nej, snarare är det så att vissa aspekter är lysande, medan andra är riktigt dåliga. Betyget fick bli ett slags medelvärde.

Sofia Luthman

Publicerad: 2009-01-27 00:00 / Uppdaterad: 2009-01-27 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3194

2 kommentarer

Efter att ha läst boken förstår jag varför sydeuropéer är mer pratsamma är svenskar. De har levt i städer i många hundra år, medan vi levt isolerade i skogarna.

Bra bok.

Daniel Oregistrerad 2009-01-31 17:45
 

Läste den engelska versionen och kan mycket väl säga att det är en av de bästa böckerna jag läst. Är väldigt historia intresserad och läst många Rom böcker men aldrig någon så spännande samt upplysande som denna! Jag skulle mycket väl kunna ge boken betyg 10/10 och tycker du Sofia är lite väl ensam med dina tankar då har fått många vänner att läsa boken och de alla delar min uppfattning.

Roni Oregistrerad 2010-03-12 01:51
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?