Recension

: Glöm inte kannibalerna
Glöm inte kannibalerna Erik Grundström
2008
Lejd
8/10

I kamp med orden

Utgiven 2008
ISBN 9789185725045
Sidor 248

Om författaren

Fotograf: Joachim Hammarström

Erik Grundström debuterade 1986 med romanen ”Inte kärlek” och har sedan dess givit ut ytterligare två romaner och en novellsamling.

Sök efter boken

Einars ord har fastnat i halsen och alla de frågor som han vill ha svar på ligger och trycker hårt bakom bröstbenet. Det är med ett hackigt och närmast krampaktigt språk som Erik Grundström gestaltar den 15-årige pojkens förtvivlade kamp med orden i boken Glöm inte kannibalerna.

Själva ramhistorien skulle kunna utspelas vart som helst: Einar bor tillsammans med sin djupt olycklige mamma i en frireligiös by i Norrland. Den unga pojken har gått vilse i frågor som rör faderns försvinnade på missionsresa i Afrika och varför mamman slår istället för att smeka.

Einar flyr ständigt till sin låtsasvärld. Där berättas en hjältehistoria om hur pappan skulle få kannibalerna att sluta äta varandra nere i Afrikabyn och om en präktig nymamma som heter Elisabeth, som inte slår honom utan snällt hjälper till med läxorna.

Då Einars mamma åter välkomnas in i församlingen efter att ha varit smutskastad sedan faderns försvinnande, öppnas även en ljusning för Einar. Pastorn upptäcker snart att Einar bär på en religiös kraft och ger honom ordet under ett ungdomsmöte.

Den 15-årige pojkens uppbyggda frustration öser ur honom, orden kommer till honom som i trans och åhörarna blir alldeles hänförda. Einars liv förändras, han blir sedd som ett underbarn som är utvald av Jesus. Själv menar han ödmjukt att hans historier bara är påhitt. Det enda som verkligen är på riktigt för honom är hans kärlek till pastorns dotter, Veronika. Deras samvaro blir alltmer intensiv medan församlingen övervakar dem som hökar.

Genom att Einar börjar hitta fram till orden så kommer han också stegvis närmare sina anhöriga. Men fortfarande finns det mycket som är outtalat och olöst i hans huvud. Det här gör att man redan nu väntar med spänning på hur det ska gå för Einar i nästa bok i Erik Grundströms hittills mycket imponerande romantriptyk.

Textutdrag (Visa/göm)

Lisa Gidlöf

Publicerad: 2008-08-25 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-25 13:30

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3025

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?