Recension

: The Gospel of the Flying Spaghetti Monster
The Gospel of the Flying Spaghetti Monster Bobby Henderson
2006
HarperCollins Publishers
7/10

Universum skapades på 8-10 minuter

Utgiven 2006
ISBN 9780007231607
Sidor 215
Språk Engelska
Medförfattare Diverse

Om författaren

Bobby Henderson har en kandidatexamen i fysik och försörjer sig sedan 2005 som profet för det Flygande Spaghettimonstret.

Sök efter boken

I begynnelsen skapade det Flygande Spaghettimonstret världen (möjligen ur en stor gryta kokande vatten med salt där han nedsänkte enkla strån av materia – vetenskapsmännen kallar det ”strängteori”, men vi vet ju att det var pasta). Utöver världen skapade Han även alla varelser som vandrar därpå, framför allt då hans utvalda folk Piraterna. Att sedan Flygande Spaghettimonster inte är sådär väldigt smarta, och att Han dessutom råkade supa sig full under skapelseprocessen, är beklagligt men är också den perfekta förklaringen på saker som mänsklig ondska, naturkatastrofer och Celine Dion: det kallas ointelligent design. Men genom att följa piraternas enkla liv så mycket som möjligt och dessutom hålla Spaghettimonstrets åtta bud (formulerade inte som ”du skall icke” utan som ”jag skulle verkligen föredra det om du lät bli att”) kan vi alla leva goda liv och nå himlen, där det utöver evigt liv också finns en ölvulkan och en strippafabrik.

Tror i alla fall vissa.

Detta blev ju förstås inte tillkännagjort förrän år 2005 AD (al dente) när spaghettimonstrets självutnämnde profet Bobby Henderson läste om rättegången i Dover, Pennsylvania, där det skulle avgöras om det var rätt att lära ut religiösa satser som jämbördiga till vetenskapliga teorier (specifikt då de som gäller evolution). Han kom på att om religion och vetenskap ska ges lika utrymme måste ju det gälla alla religioner – inklusive då självklart flygande spaghettimonsterism, eller pastafarianism som den också kallas. Så efter att ha börjat sprida sitt budskap via internet sammanställde han så småningom denna FSM-ismens bibel, med allt från skapelseberättelse och levnadsregler till empiriska vetenskapliga argument som visar hur Hans Nudlighet är minst lika välbelagd som, säg, Jehova. (Visste ni till exempel att den stigande temperaturen på jorden, som de där gudlösa vetenskapsmännen hävdar beror på ökad förorening, i själva verket är perfekt korrellerad med det sjunkande antalet pirater som kyler havsytan med sina sjörövarvisor?)

I think we can all look forward to the time when these three theories are given equal time in our science classrooms across the country, and eventually the world; One third time for Intelligent Design, one third time for Flying Spaghetti Monsterism, and one third time for logical conjecture based on overwhelming observable evidence.

Poes lag säger att det är nästan omöjligt att urskilja en parodi på religiös fundamentalism från verklig religiös fundamentalism, och om man inte visste att detta var en djupt känd religiös skrift skulle man kunna tycka att det i långa stycken är en smått lysande parodi på hela tro-vs-vetenskapsdebatten. Av någon lustig slump (som givetvis Henderson skulle hävda är styrd av FSM) lyckas han lägga fram nästan exakt samma argument som kreationister och ID-förespråkare ofta gör, fast givetvis anpassade till pastafarianismens grundssatser; från förklaringar till hur världen fungerar (gravitation är bara en teori; i själva verket är det FSM som trycker oss till marken med sina osynliga nudlar) till sättet att argumentera (alla fossil i marken är ditlagda av FSM just för att lura oss att tro att Han inte skapat världen; och Darwin var bara en misslyckad pastakock). Visst säger skriften emot sig själv stup i kvarten, visst blir den lite tjatig i längden trots sin korthet när samma argument upprepas några gånger för mycket, och visst finns här en del toner av studentikos grabbighet som får en att tro att man läser Blandaren, men å andra sidan – i vilka religiösa skrifter finns inte det?

Nä, faktum är att vilka invändningar jag personligen än har mot absurditeter som att mänskligheten drevs ut ur Edens Olivlund efter att ha käkat upp alla de grissini som FSM hade hoppats äta till lunch, och att Noas stora översvämning orsakades av att FSM råkade tömma sitt durkslag på fel ställe, måste man ju i religionsfrihetens namn ge även denna nyaste av religioner en chans. Och det vore svårt att förneka att den har sina sympatiska sidor. Jag menar… de har ju till och med en garanti: pröva pastafarianismen i 30 dagar, och är du inte nöjd (och mätt) så tar säkert din gamla gud tillbaka dig.

Helgat varde monstrets namn i evighet. RAmen.

Björn Waller

Publicerad: 2008-05-05 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-08 10:11

Kategori: Recension | Recension: #2906

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?