Recension

: Emily L.
Emily L. Marguerite Duras
2007
Modernista
9/10

En storslagen sorti

Utgiven 2007
ISBN 9185453935
Sidor 102
Orginaltitel Emily L.
Översättare Britt Arenander
Först utgiven 1987

Om författaren

Marguerite Duras är en av Frankrikes mest uppmärksammade författare och har även arbetat med film och teater. Hon föddes 1914 i Gia Dinh i Saigon i dåvarande Franska Indokina (nuvarande Vietnam) och dog 1996 i Paris. Sin uppväxt skildrade hon 1950 med romanen En fördämning mot Stilla Havet. Andra kända verk är Älskaren (1984) och manuset till filmen Hiroshima min älskade.

Sök efter boken

På bordet står en dubbel Bourbon och en svart Pilsen. Mycket mer än så vet vi egentligen inte om det mystiska paret. De småpratar en del, are you going away again captain?, men sitter mestadels tysta och betraktar varandra. Det vilar något outsägligt över deras relation, något som varken kan sägas eller skrivas. Det ligger där som en mörk molnplätt över den i övrigt ljusa sommarbilden och skapar en spänning. Luften blir så laddad att man som läsare vet att ovädret när som helst kan bryta ut.

En gång i tiden var han kapten på en båt där hon var värdinna. De blev förälskade och gifte sig, skaffade ett sommarställe på en ö dit de åkte varje sommar. Där började hon skriva dikter och blev så småningom publicerad. Plötsligt slutade hon, alldeles tvärt. Anledningen var att han, som blivit svartsjuk på skrivandet, bränt ett ofärdigt manuskript som innehöll något alldeles speciellt. Efter det kunde hon inte skriva ett ord.

Så sitter hon där, på en bar vid Seines utlopp, och är alldeles tom i blicken. Bredvid sitter han som har berövat henne allt, ovetande, och super sig dyngrak. Scenen återberättas av en annan person i baren, som sitter där med sin älskare.

Detta är själva urscenen i Emily L., Marguerite Duras, såvitt jag har förstått, sista bok. Det är en storslagen berättelse om kärlek, beroende, lidande och död. Det är en kort men svårgenomtränglig bok. Varje sida är laddad med liknelser och undertext, och språket är abstrakt så till den grad att det närmast är omöjligt att läsa. Det bildar en ringmur runt det centrum som man som läsare aldrig når in till. Det enda man kan göra är att ana sig till vad som egentligen sägs, under alla lager av ord.

Emily L. blev som sagt Duras sista bok. Historien bakom dess tillkomst är både vacker och tragisk. Duras, som för varje år blev alltmer nergången av alkoholen, skrev den under en sommar, varpå hon blev svårt sjuk. Hon hamnade i respirator och alla förutspådde hennes död. Men som ett mirakel vaknade hon plötsligt, med ett minne vitt som ett lakan. Hon läste igenom sina böcker och ogillade dem allihop. Alla utom Emily L.

Textutdrag (Visa/göm)

Rasmus Landström

Publicerad: 2008-02-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-07 10:47

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2830

4 kommentarer

Var inte "C'est tout" från 1996 (på svenska 2000) hennes sista bok? På svenska heter boken "Det är allt"

Kalle Oregistrerad 2008-02-26 12:25
 

Kalle: Du har rätt i att "Emily L." inte var hennes sista roman. Slarvigt av mig att inte dubbelkolla. Kikade runt lite och hittade en understreckare som angav "Älskaren från norra Kina" som hennes sista verk (http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/artikel_383314.svd), som för övrigt är en omskrivning av den mycket läsvärda "Älskaren". Kan det möjligen vara så att "Det är allt" är en bok som gavs ut efter hennes död. Hon dog ju trots allt samma år.

Rasmus Landström Redaktionen 2008-03-01 01:17
 

Jag upptäckte just att jag förlagt mitt senaste bokinköp, Emily L. av Marguerite Duras. Den ligger nog på Lunds stadsbibliotek, och det lär vara omöjligt att hitta den bland alla böcker som finns där…

Marko Ketola Oregistrerad 2012-02-11 12:35
 

Hej Marko! vad tråkigt, men ring och hör efter, man vet aldrig förhoppningsvis får du tillbaka den. vi håller tummarna!

Emelie Novotny Redaktionen 2012-02-11 18:27
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?