Recension

: Världens koder!
Världens koder! Michael Powell
2007
Ordalaget
5/10

Dassbok för affärsresenärer

Utgiven 2007
ISBN 9789185465316
Sidor 143
Orginaltitel Express yourself!
Översättare Ulrika J Miranda
Först utgiven 2007

Om författaren

Michael Powell har tidigare bland annat skrivit böcker om vett och etikett, Han ska inte blandas ihop med den mer kände filmskaparen med samma namn.

Sök efter boken

Om Kastrup, Landvetter och Arlanda hade en dassbok på sina flygplatstoaletter, skulle denna vara ett givet val. Den tilltänkta publiken är helt klart i första hand affärsmän, andra hand andra människor, som reser mycket till olika ställen, men inte för att de har vänner där, utan för att de t.ex. behöver sköta något uppdrag. För den som rest mycket och skaffat vänner på olika ställen, rent privat, känns denna bok lite överflödig emellanåt, även om den spänner över såpass många länder att man alltid hittar något intressant och gott råd.

Översättningen är helt okej, men ett par märkliga detaljer reagerade jag på: i artikeln om Nederländerna står det först en faslig massa om "holländare" och "holländska" saker och ting, men mitt i stycket står det

Kalla landet för Nederländerna, inte Holland, som egentligen bara är en del av nationen.

Här har översättaren inte tänkt efter; när det i det engelska originalet stått "Dutch" så har det översatts med holländsk(a). En annan sak jag noterade var när det står "Ariska stammar invandrade hit från norr" i artikeln om Indien, utan en kommentar om adjektivet. Frågan är om det stod Arian (även stavat Aryan) i originalet? Det betyder nämligen indoeuropeisk, vilket skulle bli mer begripligt.
Redigeringen är också lite egen: för att hitta i boken tar du namnet på det land du söker, översätter det till engelska, och letar sedan reda på var i boken det borde stå i engelsk bokstavsordning. Sverige hamnar alltså före Schweiz och Österrike direkt efter Argentina. I övrigt märks det inte specifikt att det är just en engelsman som har skrivit originalet, men det framgår även i texten att den är skriven ur västvärldsperspektiv.

Överlag alltså en bok som fungerar OK om man är på språng och inte anser sig ha tid att kolla upp fakta om landet man ska till och inte heller känner någon som man vågar fråga. Tyvärr inte helt genomarbetad utgåva på svenska, vilket sänker betyget en del.

Irene Elmerot

Publicerad: 2007-12-30 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-30 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2763

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?